Cererea de plată numărul 4 din PNRR, care ar trebui depusă în luna iunie, va include reforma fiscală prevăzută și în planul fiscal, dar și un jalon privind taxarea mijloacelor de transport poluante, o măsură similară cu taxele auto din trecut.

Guvernul a mai introdus o taxă auto, transformată ulterior în timbru de mediu, în Guvernul Tăriceanu, pe care a fost însă obligată ulterior, de Curtea Europeană de Justiție, să o restituie integral șoferilor, chiar și după ce forma taxei a fost schimbată de guverne de trei ori. Impactul bugetar pentru restituirea tuturor acestor taxe a fost de 6,5 miliarde lei.

Reforma fiscală, care presupune ca Banca Mondială să prezinte Guvernului scenarii de măsuri fiscale iar acestea să fie adoptate, este parte din cererea de plată numărul 4 și din planul fiscal, unde termenele de plată sunt menționate clar, arată acum, într-un interviu pentru Profit.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Dacă cererea de plată 4 nu este depusă, circa 20 de miliarde de euro din PNRR vor fi blocate. Înainte de a trece la cererea de plată numărul 4, însă, România trebuie să rezolve o serie de probleme majore legate de cererea de plată numărul 3.

Trebuie precizat că mesajele primite din partea guvernanților sunt că orice modificări fiscale vor avea loc după dezbateri cu mediul de afaceri și că în acest an obiectivul este de a atinge obiectivele de deficit bugetar în principal prin controlul cheltuielilor. Cum se încadrează această abordare cu prevederile din PNRR, rămâne de văzut.

Firmele de asigurări au prezentat date care arată că aproximativ 75% din mașinile înmatriculate în România au o vechime de peste 11 ani. Între 1,5 și 2 milioane de mașini (20-25%) au o vechime mai mare de 20 de ani.

Istoria taxei auto în România

În ianuarie 2007 intră în vigoare taxa de primă înmatriculare, iar în martie Comisia Europeană deschide procedura de infringement, motivând că taxa este discriminatorie pentru anumite tipuri de mașini.

În aprilie 2008 Guvernul aprobă o nouă variantă a taxei, iar șoferii mașinilor noi plătesc mai mult decât cei care conduc mașini second-hand.

În februarie 2009 intră în vigoare o nouă variantă a taxei la care scade cu circa o treime cuantumul pentru mașinile second-hand.

În februarie 2010 și pentru mașinile noi cu norma de poluare Euro 4 și motoare de 2.000 cmc se plătește taxa, categorie exceptată până atunci de la plată.

Vine aprilie 2011, când Curtea de Justiție a UE decide că taxa auto este discriminatorie, iar Guvernul este obligat să o modifice.

Pe 10 ianuarie 2012 noua lege privind taxa auto a intrat în vigoare. Guvernul suspendă pe 30 ianuarie prevederea prin care și mașinile înscrise în țară înainte de 2007 vor plăti taxa, la revânzare.

Începând cu data de 15 martie 2013, taxa de poluare a fost înlocuită cu așa numitul timbru de mediu. La 1 februarie 2017, prin OUG a fost scoasă și această taxă.