Cinci mari operatori de telefonie mobilă, printre care Orange, Vodafone și Deutsche Telekom, lansează o etichetă cu scorul ecologic al telefoanelor noi.

Începând cu luna iunie, consumatorii din 24 de țări europene, printre care și România, vor putea ști cât de eco sunt telefoanele mobile, înainte de a le cumpăra.

12 mari producători sunt înrolați în schemă. Fiecare telefon va avea un scor Eco Rating de maximum 100 pentru a semnaliza performanța de mediu a dispozitivului pe parcursul întregului său ciclu de viață.

Eticheta Eco Rating va evidenția, de asemenea, cinci aspecte cheie ale sustenabilității dispozitivelor mobile, oferind informații suplimentare despre durabilitate, reparabilitate, reciclabilitate, eficiență climatică și eficiența resurselor. Modalitatea de calcul a ratingului poate fi găsită pe www.ecoratingdevices.com.

Eco ratingul trecut pe ambalajul telefoanelor are ca scop încurajarea producătorilor de telefoane să reducă impactul pe care dispozitivele lor îl au asupra mediului. Inițiativa Eco Rating a fost creată în comun de Deutsche Telekom, Orange, Telefónica (care are mărcile O2 și Movistar), Telia Company și Vodafone pentru a oferi, în momentul vânzării, informații cu privire la impactul asupra mediului pe care îl au producția, utilizarea, transportul și eliminarea telefoanelor smart și non-smart.

Printre brandurile de telefoane care participă în program încă de la lansare se numără Samsung, Xiaomi, Huawei, Oppo, CAT, Motorola, Nokia, Lenovo.