Firmele în insolvență sau persoanele care au datorii la chirii nu au cum să facă din punct de vedere legal obiectul unei amistii, spune ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Legea prevede niște categorii care nu au cum să facă obiectul unei amnistii”, a spus joi ministrul, într-o conferință de presă, potrivit StartupCafe.

„Acum suntem într-o fază incipientă, o să discutăm și când avem un material foarte clar, coerent și cu mai multe alternative, le vom discuta public”, a declarat Eugen Teodorovici.

Întrebat dacă nu cumva amnistia fiscală va încuraja neplata, deoarece persoanele vizate știu că urmează să scape de plata datoriilor, ministrul finanțelor a apreciat că nu.

„Dar nu a spus nimeni că va urma. A fost la un moment dat o discuție, s-a tot rostogolit această informație, dar dacă au de gând să aștepte ceva ce poate nu o să vină, treaba lor, și o să plătească pentru asta”, a spus ministrul.

Totuși, chiar Teodorovici a vorbit marți seară, la Digi24, despre amnistie, susținând că Executivul va adopta o măsură privind amnistia fiscală dacă aceasta va ajuta economia și dacă nu vor exista obiecții din partea Comisiei Europene.

„Datoria persoanelor fizice și ale companiilor către stat este de aproape 100 de miliarde de lei, din care doar 17 miliarde pot fi recuperate, restul fiind nerecuperabile. Undeva la 3 miliarde ar fi suma aferentă persoanelor fizice, restul sunt companiile, fie de stat, fie private. Trebuie să vedem dacă este în favoarea economiei noastre, ca țară. Dacă da, stăm cu toții la masă, discutăm, analizăm, propunem un mecanism foarte clar, cu informarea Comisiei Europene (...). Dacă totul este în regulă, luăm o astfel de decizie pentru ca economia să aibă de câștigat”, a spus Teodorovici, pentru postul de televiziune.

Joi, ministrul a reiterat că se fac analize pe subiectul amnistiei fiscale. „Este o analiză, o discuție, încă nu am spus că vor fi toți la un loc, doar o parte, doar companiile, doar persoane fizice, sunt mai multe elemente”, a precizat Teodorovici.

Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, a anunțat la începutul săptămânii că măsura amnistiei fiscale este prevăzută în programul de guvernare și include ștergerea datoriilor unor companii, precizând însă că „astfel de lucruri se fac, nu se discută”.