Ministrul finanțelor încearcă să explice de ce este necesară reducerea prețului la gaze naturale și plafonarea pentru mai mulți ani, o măsură ce contravine normelor UE.

Intenția Guvernului de a plafona prețul gazelor este o măsură comunistă până la un punct, dar necesară, întrucât pe această piață nu există concurență și companiile cresc prețurile după bunul plac, a declarat joi ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici.

Teodorovici a spus că Executivul va analiza joi, în primă lectură, un proiect de hotărâre de guvern în acest sens, care a fost publicat miercuri seară pe site-ul Ministerului Finanțelor. Potrivit documentului, prețul de producție internă al gazelor va fi plafonat la 55 de lei pe MWh până la 30 iunie 2021, față de un preț mediu de circa 77 de lei pe bursă în această perioadă.

„Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piață, așa este, până la un punct. Vorbim de concurență. Care concurență? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul prețurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investițiile asumate nu s-au realizat, dar prețul crește fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiți și economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parca ar fi din alta țară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul”, a spus Teodorovici.

Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul privind instituirea controlului asupra prețului la doar două zile după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a spus că trebuie ieftinite gazele cu peste 20%.

Legislația Uniunii Europene în materie de concurență interzice astfel de practici, notează Hotnews. Directivele europene privind piața energiei impun liberalizarea prețurilor la gaze, adică vânzarea lor în regim concurențial. De la 1 aprilie 2017, după un proces de liberalizare treptată, prețurile la gazele vândute de către producători sunt complet stabilite în funcție de condițiile de piață. Mai întâi au fost liberalizate prețurile pentru gazele vândute consumatorilor industriali, proces finalizat în 2015, apoi, treptat, pentru consumatorii casnici.

De asemenea, Legea energiei 123/2012 prevede că pe piața concurențială „prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale”. Potrivit Hotnews, legea energiei permite limitarea prețurilor, dar numai în situații extreme și pe o perioadă de maxim 6 luni, care poate fi prelungită succesiv cu câte cel mult trei luni, dacă persistă circumstanțele care au determinat adoptarea respectivei decizii. Situațiile extreme în care pot fi luate astfel de decizii sunt: dezechilibre majore între cerere și ofertă sau disfuncționalități evidente ale pieței gazelor. România nu se află în niciuna dintre aceste situații.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, prețul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piața centralizată, în perioada aprilie 2017 - august 2018, a evoluat de la 70,93 lei la 77,72 lei. Prețul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piața centralizată la 31 martie 2019 va fi de 80,25 lei/MWh. Prețul gazelor naturale din import este stabilit pe piața concurențială prin negociere liberă între importatori și furnizorii de gaze naturale din România. Prețul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale din import la 31 martie 2019 va fi de 94,58 lei/MWh.