Premierul britanic Theresa May a promis că va demisiona înaintea următoarei etape a negocierilor privind Brexit, într-o discuție cu deputații conservatori care se opun acordului încheiat de guvernul său cu UE.

„Există dorința unei noi abordări, a unui nou leadership” pentru următoarea fază a negocierilor pentru Brexit care ar trebui să determine viitoarea relație a Marii Britanii cu UE, le-a transmis May deputaților conservatori, potrivit unui comunicat emis de serviciul său de presă.

Deputați care au participat la întâlnire au spus că demisia va avea loc doar dacă acordul de divorț negociat cu Uniunea Europeană va fi aprobat de Camera Comunelor și că May nu a precizat o dată anume privind plecarea ei din funcția de prim-ministru.

Un proeminent reprezentant al conservatorilor a afirmat pentru BBC că șefa executivului a fost „extrem de clară” că nu va mai fi în funcție la următoarea etapă a retragerii, dar dacă acordul nu este aprobat de parlament, va fi „cu totul altceva”.

Discursul lui May pare că a convins cel puțin o parte dintre conservatorii care se opuneau până acum acordului, precum fostul ministru de externe Boris Johnson, cunoscut eurosceptic, care a indicat că va susține acordul.

Dar este incert cum ar putea fi acesta aprobat de parlamentari după ce John Bercow, președintele Camerei Comunelor, a spus că regulile parlamentare nu permit ca un act să fie votat de mai multe ori în cursul aceleiași sesiuni.

Bercow a transmis că nu va accepta ca un acord de retragere din UE să fie din nou supus la vot dacă nu este schimbat semnificativ față de versiunea care a fost respinsă deja de două ori de deputați, cu scoruri zdrobitoare.