Ministerul Energiei a promovat o Hotărâre de Guvern care dă dreptul Transelectrica să ia măsuri extreme pentru limitarea consumului de electricitate, precum oprirea exporturilor, dar cifrele reale diferă de cele prezentate în ședința Executivului.

Hotărârea de Guvern adoptată joi a fost bazată pe o notificare transmisă miercuri de Transelectrica, operatorul sistemului național de transmisie a energiei electrice, cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea Sistemului Energetic Național.

Toma Petcu, ministrul Energiei, a spus în cadrul ședinței de guvern că stocurile de cărbune la Complexul Energetic Oltenia sunt la limită, existând chiar riscul de a opri termocentralele, deși cu doar două zile înainte insistase că există cărbune suficient.

Mai mult, un raport al Complexului Energetic Oltenia arată că societatea avea, la data de 12 ianuarie, ora 7.00, în stocuri 816.300 tone cărbune, mult peste nivelul indicat joi de ministrul Toma Petcu, în cadrul ședinței de Guvern, de doar 357.000 de tone.

Potrivit raportului CE Oltenia, consultat de News.ro, în depozitele termocentralelor erau, în momentul întocmirii raportului, 366.000 tone, la direcția minieră erau alte 401.900 tone, iar alte 48.400 tone cărbune se aflau în navetele aflate în traseu.

După publicarea acestor informații, Ministerul Energiei încearcă să paseze responsabilitatea la Transelectrica, companie controlată de stat.

„Stocurile prezentate au fost în conformitate cu cele raportate de Transelectrica în cadrul Comandamentului energetic de iarnă, derulat ieri, 12 ianuarie 2017. Menționăm că în cadrul Comandamentului analiza Dispecerului Energetic Național se raportează doar la cantitățile de cărbune existente deja în depozitele din centrale și care pot fi utilizate imediat. Stocurile aflate în cariere nefiind imediat disponibile întrucât transportul în condiții de iarnă dificilă poate conduce la întârzieri și sincope, nu sunt luate în calcul de Transelectrica în situații excepționale. Ca atare, Sistemul Electroenergetic Național se poate baza cu certitudine pentru o funcționare fără întrerupere doar pe stocurile de circa 350.000 de tone de cărbune existente în depozitele centralelor”, a comunicat ministerul.

Pe de altă parte, notificarea Transelectrica mai sublinia și „producția deficitară” din parcurile eoliene, dar, spre exemplu, în a doua parte a zilei de vineri, turbinele eoliene asigurau un sfert din consumul național, producția centralelor eoliene aproape rivalizând cu cea termocentralelor pe bază de cărbune.

Ce prevede Hotărârea Guvernului

Hotărârea adoptată de Executiv permite monopolului de stat Transelectrica să ia mai multe măsuri extreme, precum întreruperea exporturilor de energie, în caz de situație extremă. Actul normativ a fost propus de ministerele Energiei și Economiei, după ce acestea au fost notificate miercuri de către Transelectrica cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea Sistemului Energetic Național.

HotNews.ro a relatat că actul normativ a fost adoptat însă fără respectarea prevederilor legale care arată că un proiect de Hotărâre de Guvern trebuie să stea în dezbatere publică măcar 10 zile.

„Hotărârea este o măsură preventivă și temporară care poate fi aplicată doar în condițiile apariției unei situații de criză pe piața de energie în perioada următoare (16 ianuarie-15 februarie 2017) și doar dacă este amenințată siguranța populației ori a Sistemului Electroenergetic”, a precizat Ministerul Energiei într-un comunicat, relatează News.ro.

Compania de stat Transelectrica, un monopol al transportului de energie electrică, a notificat, miercuri, oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și Autoritatea Națiională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) „cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN”.

Notificarea a fost argumentată de factori precum prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17-20 ianuarie 2017), de deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând minim fără precedent în ultimii ani (circa 1.800 mc/s), dar și de scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului.

Un alt factor a fost deficitul semnificativ de energie electrică din statele vecine, pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie.

Situație de criză sau doar plan B?

Chiar dacă este invocată o situație de criză iminentă, Ministerul Energiei spune că este vorba doar de un plan B, remarcă HotNews, care scrie că motivul real al adoptării acestui act este interzicerea exporturilor.

„Motivul ar fi fost că energia cu prețul cel mai competitiv se duce la export, iar cea scumpă și necompetitivă produsă de CE Oltenia și CE Hunedoara rămâne în țară, riscând să umfle facturile consumatorilor”, scrie Hotnews, citând surse din industrie. România nu poate interzice exporturile în interiorul Uniunii Europene decât în situații de criză.

Criza nu a apărut, dar autoritățile o prevestesc

Cu toate condițile meteo vitrege din ultima săptămână, România încă nu s-a confruntat cu o criză a sistemului energetic. Ba mai mult, în urmă cu doar câteva zile, chiar ministrul energiei asigura că România este echipată corespunzător pentru a face față consumurilor ridicate din această perioadă.

Joi însă, toate declarațiile din urmă cu două zile au fost uitate. Toma Petcu, ministrul Energiei, a spus că fosta guvernare a pregătit prost sezonul de iarnă, cerând chiar o verificare a modului în care Ministerul și cele două holdinguri energetice și-au făcut temele. Marți însă ministrul dăduse asigurări că stocurile de cărbune de la CE Oltenia și CE Hunedoara sunt suficiente și că nici celelalte capacități de producție nu întâmpină probleme.

România înregistrează în aceste zile consumuri mari de gaze naturale, de peste 70 de milioane de metri cubi pe zi, și de energie electrică, de peste 9.500 MW la vârfurile de consum.

Dar chiar și în condițiile acestui consum ridicat, producția locală a fost cu puține excepții significant mai mare. Astfel, datele Transelectrica arată că, în afara intervalului 6:00-8:00 din dimineața de vineri, România produce cu circa 1.000 de megawați mai mult decât consumă.

Situația s-a depreciat brusc și la gaze. Astfel, marți, Toma Petcu recita cifre despre sursele de gaze naturale și cum consumul record va fi acoperit din producția locală, importuri și depozite, care au stocuri suficiente, pentru ca Transgaz să anunțe joi că sistemul național de transport gazelor se află în stare de dezechilibru. Operatorul național avertiza că, joi, cantitatea de gaze din conductele magistrale era sub limita de funcționare la parametri normali, dar Ministerul a comunicat ulterior că este o situație temporară care nu pun în pericol funcționarea istemului și că lucrurile vor reveni curând la normal.

Ce a dus la această situație

În condițiile meteo deosebite din această săptămână, afirmă autoritățile, producția de electricitate în parcurile eoliene este deficitară, iar aprovizionarea centralelor pe cărbune din Oltenia și Hunedoara a fost îngreunată din cauza transportului dificil al cărbunelui.

Potrivit Ministerului Energiei, s-au înregistrat defecțiuni asupra capacității de producție a unor grupuri energetice. Instituția precizează că, în conformitate cu Legea energiei, este obligat să dea curs notificării operatorului de transport și sistem.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a susținut, în cadrul ședinței de Guvern de joi, că adoptarea Hotărârii "nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia", ci un plan B la care autoritățile pot apela "în cazul în care situația o cere".

Actul normativ îi permite companiei Transelectrica să poată pune în aplicare, „doar în cazul unei situații de criză”, măsuri graduale de siguranță, în funcție de nivelul amenințării.

Aceste măsuri presupun, între altele, trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranța funcționării atât a rețelei de transport de energiei electrică cât și a rețelei de transport a gazelor naturale.

Totodată, pot fi reduse sau anulate exporturile de energie electrică, dar nu ar fi afectate contractele anterioare ale companiilor românești, ci ar împiedica doar realizarea de exporturi suplimentare.

Totuși, actul normativ permite și reducerea sau anularea exporturilor notificate: „Măsura este menită să protejeze populația de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică și ar presupune intervenția operatorului de transport și sistem asupra tranzacțiilor angajate de energie electrică la export”, precizează oficialii Ministerului Energiei.

În caz de criză energetică, actul normativ permite și reducerea consumului de energie electrică pentru companii.

”Precizăm că limitarea nu ar afecta populația, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricționarea consumului la o putere minimă tehnologică”, arată ministerul.