Transgaz a câștigat un important proces de privatizare în Republica Moldova și pregătește o investiție strategică în dezvoltarea unei conducte de gaze naturale.

Compania de transport a gazelor din România a înființat anul trecut o subsidiară la Chișinău, în care este asociat unic, care a depus o ofertă pentru achiziția integrală a firmei Vestmoldtransgaz din Republica Moldova.

„În următorii doi ani, Eurotransgaz SRL va derula un proces investițional în Republica Moldova care va include construirea unui gazoduct între Ungheni și Chișinău, precum și instalațiile necesare operării acestei conducte în condiții de eficiență, siguranță și competitivitate, oferind totodată rute și surse alternative de aprovizionare pentru piața din regiune”, a anunțat Transgaz, într-un comunicat transmis bursei din București.

Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul de la Chișinău, la un preț de circa 9 milioane euro, dar cu condiția unor investiții de 93 de milioane de euro în următorii doi ani.

„Prezența Transgaz în Moldova ne va ajuta să ne diversificăm sursele de aprovizionare, consumatorii vor avea de câștigat”, a spus premierul moldovean Pavel Filip, într-o conferință susținută împreună cu prim-ministrul României, Viorica Dăncilă.

La rândul ei, Dăncilă a spus că România își dorește să sporească prezența investițiilor în Moldova. „Suntem interesați de finalizarea cât mai rapidă a negocierilor dintre Transgaz și partenerul moldovean”, a spus premierul român.

Cu ocazia vizitei Vioricăi Dăncilă la Chișinău, ministrul român al economiei a discutat cu omologul său moldovean despre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, interconectarea țării la piața energetică europeană, dar și atragerea investitorilor români, transmite portalul Deschide.md.

„Apreciem venirea Transgaz în Republica Moldova, pentru că astfel vom reuși să diversificăm sursele de import a gazelor naturale, să asigurăm securitatea energetică a țării noastre", a spus Chiril Gaburici, ministrul moldovean al economiei și infrastructurii.

La rândul său, ministrul român al economiei, Dănuț Andrușcă, a dat asigurări că România va continua să acorde Republicii Moldova asistență și sprijin în realizarea proiectelor investiționale privind interconexiunile la sistemul energetic al României nu doar în domeniul gazelor naturale, dar și pe partea de energie electrică.

În 2017, volumul comerțului dintre Republica Moldova și România a depășit 1,3 miliarde de dolari, notează Deschide.md, adăugând că cele mai multe întreprinderi străine din Moldova au capital românesc.