Uniunea Europeană acoperă aproximativ 30% din costurile de finanțare ale unui proiect ce extinde rețeaua de gaze naturale din nord-estul României pentru alimentarea conductei Iași-Ungheni.

Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, și Ion Sterian, președintele Transgaz, au semnat joi contractul pentru finanțarea unui proiect de 152 milioane de euro (din care 46 milioane sunt asigurate de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Proiectul prevede dezvoltarea capacității de transport a gazelor naturale în zona de Nord-Est a României și va asigura capacitatea de transport a gazelor dinspre România spre Republica Moldova pe rețeaua Iași-Ungheni.

„Lucrările finanțate prin contractul „Dezvoltări ale sistemului național de transport în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova” vor fi finalizate în 2019.

Semnarea a avut loc cu ocazia ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, de joi, de la Palatul Victoria, a precizat Ministerul Fondurilor Europene.

Prin această conductă vor putea fi asigurate servicii de transport gaze în condiții de alimentare de urgență, respectiv în situația în care este sistată sau întreruptă alimentarea cu gaze din Rusia se pot asigura în orice moment volumele de gaze convenite cu Republica Moldova de 1,5-2,2 miliarde metri cubi/an.

Uniunea Europeană finanțează și prima fază din conducta BRUA, cu un grant de aproape 180 milioane de euro, ce reprezintă aproximativ 40% din costurile proiectului. De asemenea, Transgaz urmează să dezvolte și legătura dintre Ungheni și Chișinău, pentru ca România să poată exporta gaze în Republica Moldova.

„În tot acest context, Transgaz a reușit ca în ultimii doi ani de zile să atragă finanțări din fonduri europene în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro”, a spus Ion Sterian, șeful companiei naționale de transport a gazelor.

 


 

Ion Sterian, despre planurile Transgaz de a scoate Moldova din captivitatea gazului rusesc

Mai mult pe EurActiv »