Transportatorii, companiile de asigurări și reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară au semnat un protocol care prevede limitarea creșterii tarifelor RCA la maximum 50% comparativ cu luna iunie.

Normele răspunderii civile auto vor trebui modificate până la sfârșitul anului pentru a se putea aplica protocolul semnat marți, potrivit unui comunicat transmis de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Înțelegerea prevede, printre altele excluderea Cărții Verzi (asigurarea de răspundere civilă utilizată în străinătate) de la calculul daunalității, pentru transportul local în comun.

„Am căzut de acord să acceptăm o creștere de până la 50% a poliței RCA și să luăm ca preț de referință luna iunie 2015... Noi am cerut mai multe modificări și așteptăm să fie respectate. Cerem, de asemenea, armonizarea legislației din România cu cea europeană, astfel încât să se poată încheia polițe de asigurare pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislației actuale... Dacă nu se vor pune în aplicare cele convenite la întâlnirea de ieri, vom continua protestele, din luna februarie, la nivel național, cu sute de mii de mașini în stradă”, a spus Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Soluția găsită de ASF este excluderea Cărții Verde din calculul daunalității pentru transportatorii locali, respectiv transportul în comun, în condițiile în care aceasta era luată în calcul printr-o metodologie mai veche. ASF va amenda o normă internă prin care va lega majorarea de rata daunalității, astfel încât orice majorare să ia în calcul o rată a daunalității și, în final, majorarea fiind limitată la 50%, potrivit confederației.

Într-un interviupentru hotnews.ro, președintele ASF Mișu Negrițoiu – care a participat la întâlnirea dintre transportatori, asigurători și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor de marți - spunea că autoritatea nu poate plafona tariful RCA, cum au cerut unii transportatori, și nu poate interveni asupra prețurilor pentru că ar fi o încălcare a normelor Uniunii Europene, în condițiile în care prețurile RCA s-au liberalizat în anul 2007 odată cu aderarea la UE.

Reprezentanții companiilor de transport rutier au protestat săptămâna trecută la București, cerând sprijinul Guvernului pentru reducerea polițelor RCA, eliminarea supraaccizei și reglementarea situației abonamentelor radio pentru mijloacele de transport. Transportatorii au atras atenția asupra faptului că românii nu ar putea suporta o creștere a prețului poliței RCA cu până la 400%, care ar ajunge la valori mai mari decât ale autoturismelor pentru care este plătită asigurarea.