Compania americană Pfizer a anunțat luni că va achiziționa Allergan Plc, producătorul Botox și că își va reloca birourile în Irlanda. Achiziția creează cea mai mare companie pharma la nivel mondial, transmite Reuters.

Anunțul privind mutarea în Irlanda, care implică reducerea drastică a impozitelor pe care le va plăti compania, a generat o serie de reacții tranșante din mediul politic american.

Președintele Barack Obama a numit, anterior, astfel de „inversiuni” ca fiind nepatriotice și a încercat să restricționeze punerea lor în practică.

Hillary Clinton, la rândul său, s-a angajat să adopte măsuri pentru a limita asemenea tranzacții.

Fuziunea de asemenea a fost criticată de rivalul acesteia în cursa pentru alegerile prezidențiale, senatorul Bernie Sanders, precum și de candidatul republican Donald Trump. Acesta a spus: „Faptul că Pfizer pleacă din țara noastră, ceea ce înseamnă o pierdere enormă de locuri de muncă, este dezgustător”.

Nu se știe, pentru moment, câte joburi vor fi pierdute odată cu încheierea tranzacției. Cert este că deocamdată acțiunile Allergan au scăzut cu 3,4 la sută, iar cele ale Pfizer cu 2,6 la sută după anunțarea posibilei fuziuni.