Președintele american urmează să anunțe intenția de a taxa cu 25% importurile de oțel și cu 10% pe cele de aluminiu.

UPDATE: Donald Trump a semnat joi seară ordinul prin care introduce taxele pentru importurile de oțel și aluminiu, care vor intra în vigoare în termen de 15 zile.

++++++++++++++++++

Donald Trump a promis însă că va da dovadă de flexibilitate față de „adevărații prieteni” ai SUA în decizia pe care o va anunța privind instituirea taxelor, transmite Agerpres.

„Trebuie să ne protejăm și să ne construim industriile de oțel și de aluminiu, dând totodată dovadă de o mare flexibilitate și de cooperare față de cei care sunt prieteni adevărați și ne tratează în mod echitabil atât în ceea ce privește comerțul, cât și apărarea”, a scris Trump pe Twitter, într-o postare în care precizează că va avea joi o întâlnire la Casa Albă cu responsabilii sectorului metalurgic.

De altfel, Casa Albă a anunțat miercuri că decizia ar putea cuprinde și unele „derogări” pentru Mexic și Canada și „posibil pentru alte țări”. La rândul său, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a spus că „derogările” vor fi concepute în așa fel încât administrația de la Washington să poată „negocia înțelegeri” de la caz la caz, în timp ce secretarul american al comerțului, Wilbur Ross, a afirmat că hotărârea privind instituirea unor asemenea taxe a fost îndelung analizată și că SUA nu doresc un război comercial.

Uniunea Europeană își pregătește riposta, iar vicepreședintele Comisiei Europene, Jirky Katainen, a declarat că, dacă SUA decid să nu aplice aceste taxe unui stat din UE - evocând Marea Britanie ca posibil exemplu -, atunci vor trebui să procedeze la fel cu toate statele blocului comunitar.

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a anunțat că untul de arahide, sucul de portocale, merișoarele și bourbon-ul din SUA sunt o parte din produsele pe care Uniunea Europeană ar putea să le taxeze semnificativ dacă președintele Donald Trump își va pune în practică amenințările de a impune taxe vamale pentru importurile de oțel și aluminiu.

Însă UE își dorește să evite escaladarea unui război comercial cu SUA, chiar dacă pregătește contramăsuri, în cazul în care SUA implementează planurile tarifare anunțate de Donald Trump, a afirmat joi Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, potrivit Mediafax.

„Dacă Donald Trump va implementa măsurile în această zi, noi avem un întreg arsenal la dispoziție pentru a răspunde”, a declarat Moscovici.

Uniunea Europeană urmează să se adreseze Organizației Mondiale a Comerțului și intenționează să adopte măsuri simetrice. „SUA trebuie să înțeleagă că am ajunge într-o situație în care toate părțile au de pierdut”, a afirmat Moscovici.