Președintele american urmează să anunțe intenția de a taxa cu 25% importurile de oţel şi cu 10% pe cele de aluminiu.

UPDATE: Donald Trump a semnat joi seară ordinul prin care introduce taxele pentru importurile de oțel și aluminiu, care vor intra în vigoare în termen de 15 zile.

++++++++++++++++++

Donald Trump a promis însă că va da dovadă de flexibilitate faţă de „adevăraţii prieteni” ai SUA în decizia pe care o va anunţa privind instituirea taxelor, transmite Agerpres.

„Trebuie să ne protejăm şi să ne construim industriile de oţel şi de aluminiu, dând totodată dovadă de o mare flexibilitate şi de cooperare faţă de cei care sunt prieteni adevăraţi şi ne tratează în mod echitabil atât în ceea ce priveşte comerţul, cât şi apărarea”, a scris Trump pe Twitter, într-o postare în care precizează că va avea joi o întâlnire la Casa Albă cu responsabilii sectorului metalurgic.

De altfel, Casa Albă a anunțat miercuri că decizia ar putea cuprinde şi unele „derogări” pentru Mexic şi Canada şi „posibil pentru alte ţări”. La rândul său, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a spus că „derogările” vor fi concepute în aşa fel încât administraţia de la Washington să poată „negocia înţelegeri” de la caz la caz, în timp ce secretarul american al comerţului, Wilbur Ross, a afirmat că hotărârea privind instituirea unor asemenea taxe a fost îndelung analizată şi că SUA nu doresc un război comercial.

Uniunea Europeană își pregătește riposta, iar vicepreşedintele Comisiei Europene, Jirky Katainen, a declarat că, dacă SUA decid să nu aplice aceste taxe unui stat din UE - evocând Marea Britanie ca posibil exemplu -, atunci vor trebui să procedeze la fel cu toate statele blocului comunitar.

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a anunţat că untul de arahide, sucul de portocale, merișoarele şi bourbon-ul din SUA sunt o parte din produsele pe care Uniunea Europeană ar putea să le taxeze semnificativ dacă preşedintele Donald Trump îşi va pune în practică ameninţările de a impune taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu.

Însă UE îşi doreşte să evite escaladarea unui război comercial cu SUA, chiar dacă pregătește contramăsuri, în cazul în care SUA implementează planurile tarifare anunţate de Donald Trump, a afirmat joi Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, potrivit Mediafax.

„Dacă Donald Trump va implementa măsurile în această zi, noi avem un întreg arsenal la dispoziţie pentru a răspunde”, a declarat Moscovici.

Uniunea Europeană urmează să se adreseze Organizaţiei Mondiale a Comerţului și intenționează să adopte măsuri simetrice. „SUA trebuie să înţeleagă că am ajunge într-o situaţie în care toate părţile au de pierdut”, a afirmat Moscovici.