Președintele american Donald Trump a anunțat că sprijină acordul care permite aplicației de video-sharing TikTok să continue să opereze în SUA, transmite Agerpres.

În data de 14 august, Donald Trump a emis un decret conform căruia TikTok are la dispoziție 90 de zile pentru a-și vinde operațiunile din SUA, în caz contrar nu va mai putea continua să funcționeze în Statele Unite.

De asemenea, Departamentul american al Comerțului a anunțat vineri că descărcarea aplicațiilor chineze TikTok și WeChat va fi interzisă în SUA începând de duminică, 20 septembrie. Sâmbătă, Departamentul Comerțului a informat că va amâna cu o săptămână ordinul prin care va fi interzisă în Statele Unite descărcarea aplicațiilor chineze TikTok și WeChat.

Interzicerea aplicațiilor în SUA a fost justificată cu motive de siguranță națională, dat fiind că oficialii americani se tem că datele colectate de compania care deține TikTok, ByteDance, sunt oferite guvernului de la Beijing, acuzație negată de compania chineză.

Donald Trump le-a spus jurnaliștilor că sprijină acordul prin care compania chineză ByteDance (care deține TikTok), grupul informatic american Oracle și lanțul de magazine Walmart vor crea o nouă companie, TikTok Global, care va prelua operațiunile TikTok din SUA.

Acționarii americani ar urma să controleze 53% din TikTok, iar investitorul chinez 36%, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Sâmbătă, înainte să plece spre Carolina de Nord, unde a participat la un miting, Trump a spus că acordul va asigura că datele a aproximativ 100 de milioane de americani care folosesc aplicația vor fi în siguranță, a relatat News.ro.

„Securitatea va fi de 100%. Am binecuvântat înțelegerea. Am aprobat acordul din punct de vedere conceptual”, a spus Trump, care a punctat că noua companie va fi „controlată în totalitate de Oracle și Walmart”.

Oracle a anunțat că va prelua o participație de 12,5% în TikTok Global. În prezent, investitorii din SUA dețin aproximativ 40% din ByteDance.

Aplicația de video-sharing TikTok are 100 de milioane de utilizatori în SUA și este populară în special în rândul tinerilor americani. La rândul său, aplicația de mesagerie WeChat are, în medie, 19 milioane de utilizatori activi zilnic în SUA, susține firma de consultanță Apptopia. WeChat este o aplicație care combină servicii similare cu Facebook, WhatsApp, Instagram și Venmo, fiind populară în rândul studenților chinezi, expaților și al unor americani care au relații personale sau de afaceri în China.