UPDATETudose: Deficitul bugetar pe anul acesta e sub 3% și nu peste 4%
Premierul Mihai Tudose a afirmat miercuri, la Carei, că deficitul bugetar pe anul acesta este de sub 3%, și nu peste 4% din PIB, cum a anunțat europarlamentarul PNL Daniel Buda.
„Deficitul pe anul acesta este sub 3, și la anul tot sub 3. Îmi permiteți să comentez ce știu eu, nu ce știți dumneavoastră. Este sub 3 - 2,97 pe 2017, și tot așa pe 2018 este bugetul prognozat”, a spus Tudose, potrivit Agerpres.
Ministerul Finanțelor a comunicat că deficitul bugetar după primele nouă luni se ridică la 0,81% din PIB, „fapt care demonstrează că România se încadrează în ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017”.
Totuși, deficitul aproape s-a dublat față de anul trecut, la 6,8 miliarde de lei, pe fondul unor creșteri a cheltuielilor cu salariile și pensiile, în timp ce guvernul a tăiat banii pentru investiții.
În primele nouă luni ale lui 2016, deficitul bugetar a fost de 3,7 miliarde de lei, sau 0,49% din PIB, iar statul român abia a reușit să se înscrie în limita de 3% din PIB pentru întreg anul.
Întrebat dacă este nemulțumit de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, premierul a negat respectiva informație. "Nu, nu este adevărat, ci dimpotrivă. Nu intenționăm (să îl schimbe din funcție - n.r.). Guvernamental nu, politic nu", a afirmat Mihai Tudose.
De asemenea, președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că Ionuț Mișa este un ministru bun, „care muncește și va avea rezultate bune”.
Europarlamentul PNL Daniel Buda a transmis, printr-un comunicat de presă, că deficitul bugetar al țării noastre, constatat de Comisia Europeană, ar fi de 4,1% pentru acest an.
Potrivit unui raport Eurostat publicat marți, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut, în trimestrul al doilea al acestui an, cel mai mare din Uniunea Europeană.
În replică, Ministerul de Finanțe susține că ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol.
„Diferența dintre soldurile menționate în comunicatul EUROSTAT și datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât și din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier”, a anunțat ministerul miercuri, într-un comunicat.
„Astfel, execuția bugetului general consolidat conform metodologiei naționale la finele trimestrului I al anului 2017 a prezentat un excedent de 0,19% din PIB-ul anual, iar în trimestrul al II-lea, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,96% din PIB”, spun Finanțele.
MInisterul explică și de unde vin diferențele de calcul: „valoarea comunicată de Eurostat, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB. Aceasta reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, și raportată la PIB din trimestrul II, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în trimestrele III și IV ale anului.
Totodată, în datele Eurostat, același indicator a înregistrat un maxim de 3,7% din PIB în trimestrul al doilea din anul 2016, în condițiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB, arată Ministerul de Finanțe.
Comentarii