Acordul care permite exporturile de cereale ucrainene din porturile Ucrainei a fost reînnoit pentru cele patru luni de iarnă, atenuând îngrijorările legate de o posibilă criză alimentară globală, anunță La Libre Belgique.

Trei dintre părțile implicate în acest acord, Turcia, Ucraina și ONU au confirmat joi dimineață continuarea acestui acord care implică și Rusia, însă Moscova nu a confirmat în acest stadiu.

Inițiativa privind cerealele transportate pe Marea Neagră, care a expirat vineri seara, a scos peste 11 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene în patru luni.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a "salutat" vestea într-o declarație a Centrului Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, care supraveghează mișcările navelor prin Bosfor.

Potrivit unui înalt oficial turc, vorbind sub acoperirea anonimatului, acordul a fost prelungit pentru patru luni "în aceleași condiții" ca cele observate din iulie.

Potrivit acestui oficial, toate părțile au convenit că "acordul rămâne în vigoare timp de 120 de zile în lunile de iarnă" iar "noi aranjamente" se pot face apoi la sfârșitul sezonului rece pe Marea Neagră.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, unul dintre arhitecții acestui acord, declarase, miercuri, că este "convins" că acordul va fi reînnoit.

În ultimele săptămâni au fost purtate negocieri intense sub egida ONU pentru a asigura extinderea acestor aranjamente, în timp ce peste zece milioane de tone de cereale sunt încă blocate în silozurile în Ucraina.

Aceste cereale sunt esențiale pentru stabilizarea prețurilor pe piețele internaționale și pentru aprovizionarea populațiilor cele mai vulnerabile la riscul foametei, în special în Africa.

Din cele 11 milioane de tone exportate până în prezent, aproximativ 40% au fost livrate țărilor în curs de dezvoltare.

În comunicatul său de presă, domnul Guterres precizează că "ONU se angajează pe deplin să înlăture obstacolele care împiedică exporturile de produse agricole și îngrășăminte din Federația Rusă".

Moscova se dezangajase temporar din acord și ceruse suspendarea acestuia luna trecută, după căderea unei rachete în Crimeea anexată, înainte de a reveni la el.

Rusia a insistat în ultimele săptămâni asupra principiului convenit vara trecută al propriilor exporturi de îngrășăminte și produse alimentare.

Un acord separat, paralel cu cel referitor la Black Sea Grains Initiative (denumirea oficială a acordului) a fost semnat pe 22 iulie la Istanbul.

Sursa: RADOR