După ce în trecut slovacii mergeau să-și alimenteze mașinile în Ungaria, începând din februarie se îndreaptă spre benzinăriile poloneze, pentru a-și umple rezervoarele și canistrele cu combustibil mai ieftin.

Benzina și motorina sunt în Polonia cu aproximativ 25 până la 35 de eurocenți mai ieftine pe litru, deoarece Varșovia a decis să reducă TVA pentru aceste produse energetice ca răspuns la creșterea inflației. Cu un rezervor de combustibil de 50 de litri, slovacii pot economisi între 10 și 18 euro dacă trec granițele. Ca răspuns, polonezii vor lansa noi acțiuni de control în zona frontierelor, scriu jurnaliștii din rețeaua EURACTIV.

De amintit și că guvernul polonez a decis să elimine și TVA pentru alimente în pachetul de măsuri care vizează combaterea inflației. Aceasta înseamnă că o călătorie în Polonia merită chiar și pentru slovacii care locuiesc mai departe de graniță. Destinațiile tipice pentru slovaci includ orașele Zakopane, Nowy Targ, Czarny Dunajec sau Jabłonka. Mai multe benzinării au anunțat că au rămas deja fără combustibil și au fost nevoite să închidă câteva ore.

„Știm despre această practică și vom efectua inspecții”, a anunțat agenția poloneză a transporturilor rutiere, citată de portalul Onet.pl. Aceasta a explicat că va verifica dacă sunt cantități mari de combustibil transportate în mașini, în afara rezervoarelor de combustibil, o practică ce poate fi periculoasă.

Potrivit legii, o mașină care trece granița nu poate conține mai mult de patru canistre de 60 de litri de combustibil în afara rezervorului de benzină, cu condiția ca aceste canistre să respecte standardele UE.

Anterior, „turismul” cu carburanți din Slovacia în Ungaria a început după ce guvernul lui Viktor Orbán a fixat prețul benzinei cu cifră octanică 95 la 480 forinți (1,34 euro) pe litru la mijlocul lunii noiembrie.

Stațiile de benzină mai mici ar putea suporta acum cea mai mare parte a consecințelor înghețării prețurilor decisă de Budapesta.

Potrivit lui Ottó Grád, secretarul general al Asociației petroliștilor din Ungaria, prelungirea plafonării prețului benzinei după 15 februarie, când executivul urmează să revizuiască politica, ar putea ruina firmele mai mici de comerț cu amănuntul al combustibililor, scrie ATV News.

Similar, și un număr tot mai mare de cehi și germani alimentează în țările vecine. Die Welt a publicat un articol în care asociația germană a vânzătorilor de carburanți a avertizat că benzinăriile germane de lângă graniță ar putea da faliment din cauza valului de „turism al combustibilului” în Polonia.