Ucraina a eliminat barierele din calea exportului unor mărfuri agricole, impuse anul trecut, pentru a preveni penuria de alimente.

Restricțiile sunt ridicate într-o încercare a Kievului de a crește veniturile în valută, a anunțat guvernul, potrivit cotidianul bulgar Dnevnik.

Ucraina a introdus licențe de export în 2022 pentru a proteja aprovizionarea cu alimente, după ce producția agricolă a fost afectată de invazia Rusiei. Deși acordarea de licențe nu interzice exportul, aceasta îl face mult mai dificil. Guvernul a spus că va elimina cerința privind licențele pentru exportul de vite vii, carne de vită congelată, pui, ouă, secară, ovăz, mei și alte produse de bază.

Decizia a fost luată ca răspuns la numeroase solicitări din partea asociațiilor și "ar ajuta la optimizarea exportului de produse agricole și la creșterea veniturilor valutare pentru Ucraina".

Măsura nu va afecta oferta pe piața internă, a arătat guvernul.

Ucraina este un mare producător de carne de pasăre și exportator de cereale și culturi cerealiere.

La 2 mai, UE a impus restricții la importul de semințe ucrainene de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui în cinci țări - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Săptămâna trecută, cele cinci țări au cerut prelungirea restricțiilor.

Importul fără taxe vamale al mărfurilor agricole ucrainene în UE, valabil până la 5 iunie, a fost prelungit cu încă 12 luni, în semn de solidaritate cu Ucraina, ale cărei venituri din comerțul exterior au avut de suferit după ce Rusia i-a întrerupt principalul canal de export de alimente - prin Marea Neagră.

Sursa: RADOR