Transelectrica va primi de la Uniunea Europeană un grant de 27 milioane de euro pentru contrucția liniei electrice dintre Cenravodă și Stâlpu.

Finanțarea face parte dintr-un pachet mai amplu anunțat joi de Comisia Europeană privind dezvoltarea infrastructurii energetice din UE, în valoare de 873 milioane de euro.

Cele 27 de milioane de euro alocate de UE vor sprijini construirea liniei electrice interne de 400 kV între Cernavodă și Stâlpu, „care va contribui la creșterea capacității de interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea energiei eoliene de pe litoralul Mării Negre”, explică autoritatea de la Bruxelles.

Linia de înaltă tensiune va avea o lungime de circa 160 de kilometri și va traversa trei județe: Constanța, Ialomița și Buzău, legând stațiile de transformare Cernavodă, Gura Ialomiței și Stâlpu.

În cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, UE a alocat 5 miliarde de euro infrastructurii energetice transeuropene pentru perioada 2014-2020. Pentru a fi eligibilă pentru un grant, o propunere trebuie să fie „un proiect de interes comun (PIC)”, care să aducă beneficii semnificative pentru cel puțin două state membre, să crească securitatea aprovizionării cu energie, și să contribuie la integrarea pieței, la intensificarea concurenței, precum și la reducerea emisiilor de CO2.

Mecanismul pentru interconectarea Europei (Energie) a acordat deja 647 de milioane de euro pentru 34 de proiecte în 2014, 366 de milioane de euro pentru 35 de proiecte în 2015 și 707 milioane de euro pentru 27 de proiecte în 2016.