Miniștrii europeni ai energiei au ajuns la un acord cu privire la măsurile de urgență pentru ajutorarea gospodăriilor și companiilor din UE în fața crizei și a exploziei facturilor, scrie Le Figaro.

Miniștrii europeni ai energiei au ajuns vineri la un acord pe măsurile de urgență pentru ajutorarea gospodăriilor și companiilor din UE față de explozia facturilor, dar mulți estimează că trebuie mers mai departe la apropierea iernii. Oficialii au aprobat măsurile prezentate la jumătatea lui septembrie de Comisia Europeană vizând recuperarea unei părți a "superprofiturilor" producătorilor de energie pentru redistribuirea către consumatori și impunerea unei reduceri a cererii de electricitate la orele de vârf.

Dar sunt încă divizați pe tema unei plafonări a prețurilor importurilor de gaz, care se lovește în special de reticențele germane. "Nu e timp de pierdut" pentru a face să scadă prețurile gazului, a îndemnat ministrul ceh al energiei, Jozef Sikela, a cărui țară asigură președinția Consiliului UE. Recentele scurgeri de gaz din gazoductele Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică, denunțate de UE ca acte de "sabotaj", au sporit și mai mult tensiunile în blocul european, deja zguduit de creșterea prețurilor legată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Măsurile de urgență aprobate vineri fixează pentru state un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de electricitate "de cel puțin 5%" în orele de vârf. Celor 27 li se mai cere să-și reducă consumul lunar de electricitate cu 10%, obiectiv orientativ. Altă măsură: plafonarea veniturilor producătorilor de electricitate din energie nucleară și energii regenerabile (eolian, solar, hidroelectric) care obțin beneficii excepționale vânzându-și producția la un preț mult mai mare decât costul de producție. Acest plafon este fixat la 180 de euro pe megawattoră și diferența între acest nivel și prețul en gros de pe piață trebuie recuperat de state pentru a fi redistribuit gospodăriilor și întreprinderilor. O "contribuție temporară de solidaritate" se aplică în plus producătorilor și distribuitorilor de gaz, cărbune și petrol. 

"Trebuie să acționăm acum" 

În total, încasări de circa 140 de miliarde de euro ar putea fi astfel reorientate, potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Dar o majoritate de state membre - 15, printre care Franța, Belgia, Italia și Spania - estimează că mai trebuie atacată "problema cea mai gravă": cer o plafonare a prețurilor en gros ale gazului pe piața europeană. Aceste țări vor ca măsura să se aplice tuturor importurilor de gaz, nu numai celor provenite din Rusia. În opinia ministrului ceh, Comisia trebuie să acționeze repede: "Suntem într-un război al energiei cu Rusia, iarna vine și trebuie să acționăm acum (...) nu peste o lună".

Executivul comunitar, ca și Germania, este reticent să instituie o asemenea măsură, temându-se că o limitare a prețurilor amenință aprovizionarea europenilor, descurajând "partenerii fiabili" ca Norvegia sau Statele Unite să livreze gaz pentru UE, preferând alte destinații. Ministrul eston Riina Sikkut s-a pronunțat de asemenea împotriva acestei idei, estimând că "disponibilitatea gazului și securitatea aprovizionării sunt mai importante decât prețul". Într-un document pregătitor, Comisia a propus să se fixeze un preț maxim pentru gazul rusesc - transportat prin gazoduct sau gaz natural lichefiat (GNL) -, care reprezintă la ora acutală 9% din importurile europene. Rusia a fost istoric primul furnizor de gaz al UE, trimițând peste 40% din gaz blocului comunitar.

Pentru a face să scadă prețurile, Bruxellesul mizează pe negocieri cu alți furnizori de gaz transportat pe conducte, dar estimează că pentru GNL, capacitatea de negociere este restrânsă de concurența internațională. Comisia intenționează de asemenea să plafoneze prețul gazului utilizat pentru producerea de electricitate. Aceste opțiuni sunt discutate de miniștri și ar trebui să ducă la un plan mai detaliat înaintea summitului liderilor celor 27 de pe 7 octombrie de la Praga și a unei noi reuniuni a miniștrilor energiei din 11-12 octombrie.

"Trebuie să mergem mai departe pe aceste subiecte și trebuie să concluzionăm repede", a estimat și ministrul francez Agnès Pannier-Runacher. Multe țări din UE au instituit deja dispozitive de ajutor la nivel național pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile sufocate de facturi.

Ca și Franța, care aplică plafoane la prețurile energiei, Germania a anunțat joi că va debloca până la 200 de miliarde de euro în plus pentru a limita prețurile gazului și electricității.

Sursa: RADOR