Strategia bugetară a României estimează că deficitul bugetar va fi mai mare de 3% din produsul intern brut, limita maximă acceptată de UE, în anii 2019, 2020 și 2021.

Comisia Europeană a adoptat un raport privind România care analizează în ce măsură această țară respectă criteriul deficitului prevăzut de tratatul de funcționare al UE. Acesta arată că România a adoptat o strategie bugetară pentru perioada 2020-2022, care estimează că va duce la un deficit public ce depășește valoarea de referință de 3% din PIB prevăzută de tratat pentru anii 2019, 2020 și 2021.

„Din raport rezultă că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratat și că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată”, se arată într-o comunicare de vineri a Comisiei.

În vizorul Comisiei se află în special legea pensiilor, prin care pensiile s-au majorat cu 15% în 2019, urmate de o nouă majorare, de 40%, prevăzută pentru septembrie 2020, notează HotNews.

„Din cauza calendarului de implementare, legea va majora semnificativ cheltuielile publice privind pensiile într-o perioadă scurtă de timp. Este principalul motor al creșterii rapide prevăzute pentru bugetul general și al riscurilor ridicate pentru sustenabilitatea fiscală”, se arată în explicațiile Comisiei.

În plus, legea nu este însoțită de măsuri care să majoreze participarea la muncă și durata vieții profesionale dincolo de minimul legal, care sunt esențiale pentru viabilitatea sistemului de pensii.

Comisia notează că România are de mai mulți ani „abateri semnificative” de la obiectivele fiscale, dar că nu a respectat recomandările Consiliului și a deviat semnificativ de la calea recomandată.

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat de mai mult timp că România va fi vizată de procedura UE de deficit excesiv, din cauza accentuării dezechilibrelor economice în perioada guvernării PSD.

„Dacă Guvernele PSD ar fi luat măsuri începând din 2017, nu ne-am fi aflat în aceasta situație”, a spus Cîțu, după publicarea raportului Comisiei.

Cu toate acestea, ministrul a spus chiar joi că declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv nu exclude majorările de salarii și pensii prognozate conform bugetului pentru acest an.

Potrivit ministrului de finanțe, bugetul pentru 2020 a fost construit cu știința faptului că România va intra în procedura de deficit excesiv, pentru că Guvernul nu putea să reducă abrupt deficitul, pentru că ar fi indus un șoc negativ în economie. „Bineînțeles, Comisia dorea (să reducem deficitul sub 3% din PIB) anul acesta, dar noi spunem foarte clar că nu se poate, pentru că o astfel de politică fiscală ar putea afecta negativ economia. Și nu vom face așa ceva. Vom încerca să negociem și să arătăm că revenim sub 3% în 2022, este un lucru de care ne ținem”, a spus Cîțu.

El a precizat că sunt gândite măsuri pentru reducerea deficitului, ce urmează să fie discutate cu Comisia Europeană.