Comisia Europeană a constatat că planurile României de a injecta capital în banca de stat nu implică acordarea unui ajutor de stat.

CEC Bank este deținută integral de stat, iar România a cerut acordul Comisiei Europene pentru a majora capitalul instituției cu 200 de milioane de euro.

Executivul UE a constatat că recapitalizarea va fi realizată în condițiile pieței și, prin urmare, nu implică niciun ajutor de stat în favoarea băncii în sensul normelor UE.

„Tratatul UE este neutru în ceea ce privește proprietatea publică/privată. Am constatat că guvernul român, în calitate de unic proprietar al CEC Bank, urma să efectueze o injecție de capital în bancă în aceleași condiții pe care le-ar accepta un operator privat în economia de piață. Prin urmare, am concluzionat că recapitalizarea băncii nu a implicat ajutor de stat în sensul normelor noastre”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Potrivit guvernului român, recapitalizarea CEC Bank are drept obiectiv consolidarea capacității de creditare a băncii, în special pentru piața internă și pornirea unei îmbunătățiri a sistemelor informatice ale băncii.

„Prin această măsură se urmărește atât susținerea creșterii intermedierii financiare a CEC Bank, cât și modernizarea infrastructurii tehnologice în linie cu dezvoltările pieței și a mediului concurențial, banca devenind astfel o instituție mai modernă, mai competitivă pe piață, care să susțină economia României”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul interimar al finanțelor.

El a subliniat că a susținut creșterea potențialului CEC Bank pentru a da posibilitatea economiei naționale de a avea o sursă de creditare solidă, adăugând că, grație suportului tehnic al BNR și al Consiliului Concurenței, Ministerul Finanțelor Publice a reușit să demonstreze Comisiei Europene faptul că statul român acționează ca un investitor privat prudent.

„În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, dacă un stat membru intervine în aceleași condiții în care ar interveni un investitor privat și este remunerat pentru riscul asumat într-un mod pe care l-ar accepta un investitor privat, o astfel de intervenție nu constituie ajutor de stat”, a comunicat Comisia Europeană.

Comisia a evaluat planul de afaceri prezentat de România și a concluzionat că injecția de capital de 200 de milioane de euro ar genera un randament al investiției pentru statul român, în calitate de acționar unic al CEC Bank, în conformitate cu condițiile pieței. Planul de afaceri prevede, mai ales, o sporire a activităților de creditare și a cotei pe piață a depozitelor, o mai mare eficiență și niveluri solide de capital pentru CEC Bank, aflată în primele zece bănci din România, ca dimensiune a activelor.