Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor destinată companiilor aeriene care încep zboruri internaționale regulate pe Aeroportul Internațional Maramureș din Baia Mare.

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat propusă de guvernul român, în valoare totală de 1,2 milioane de euro, pentru companiile aeriene care efectuează zboruri internaționale spre și dinspre Aeroportul Internațional Maramureș în urma pandemiei de coronavirus.

Ajutorul va lua forma unor subvenții directe de până la 800.000 de euro per companie și va fi accesibil tuturor companiilor aeriene interesate care se angajează să opereze cel puțin două noi zboruri internaționale pe Aeroportul Internațional Maramureș.

Potrivit Comisiei, acest aeroport joacă un rol important în ceea ce privește conectivitatea regională și internațională a României.

Ajutorul se va aloca pe baza unei evaluări a numărului de destinații, a frecvenței zborurilor și a numărului estimat de pasageri atrași în primul an de operare. Schema este menită să sprijine activitatea acestor companii aeriene, precum și redresarea economică și viabilitatea structurală a regiunii în contextul pandemiei de coronavirus.

Comisia a constatat că schema românească respectă condițiile prevăzute în cadrul temporar. În special, ajutorul (i) nu va depăși 1,8 milioane euro per beneficiar; și (ii) se acordă până la 31 decembrie 2021.