Comisia Europeană a aprobat planurile României de a oferi compensații companiilor mari consumatoare de energie pentru prețurile mai mari ale electricității cauzate de costurile indirecte cu emisiile.

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, schema propusă de autoritățile din România pentru a compensa parțial marii consumatori pentru prețurile mai mari ale energiei electrice rezultate din costurile de emisie tranzacționate prin sistemul de comercializare a emisiilor ETS.

Schema acoperă perioada 2019-2020, cu un buget provizoriu de aproximativ 291 milioane de euro (circa 1,4 miliarde de lei).

De aceste măsuri vor beneficia companiile care activează în sectoare cu costuri ridicate de energie electrică și care se confruntă în mod special cu concurența internațională. Despăgubirea va consta în restituirea parțială a costurilor cu emisiile.

Comisia a evaluat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările privind anumite măsuri de ajutor de stat acordate în contextul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră după 2012, și a constatat că planul României este în conformitate cu cerințele orientărilor.

În special, schema va evita creșterea emisiilor globale de gaze cu efect de seră datorate companiilor care se mută în țări din afara UE cu reglementări de mediu mai puțin stricte, susține Comisia. În plus, Executivul UE a concluzionat că ajutorul acordat este limitat la minimul necesar.