Comisia Europeană a aprobat o schemă de 300 milioane de lei pentru sprijinirea firmelor românești care își desfășoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri și persoane în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

România a notificat Comisiei o schemă de ajutoare cu o valoare de 60,7 milioane de euro (300 milioane de lei) pentru sprijinirea întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri și persoane în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Scopul schemei este de a oferi sprijin sub formă de lichidități întreprinderilor afectate de creșterea prețurilor combustibililor pe fundalul crizei geopolitice actuale și al sancțiunilor care au fost adoptate ca răspuns la aceasta, asigurând în același timp circulația neîntreruptă a mărfurilor și a persoanelor pe cale rutieră.

„Prin această schemă de ajutoare cu o valoare de 60,7 milioane de euro, România va sprijini sectorul transportului rutier, care este grav afectat de creșterea prețurilor combustibililor pe fundalul crizei geopolitice actuale și al sancțiunilor adoptate ca răspuns la aceasta. Această schemă este o măsură importantă, menită să atenueze impactul economic al războiului purtat de Putin împotriva Ucrainei”, a declarat vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Ea a precizat că autoritățile de la Bruxelles continuă să colaboreze îndeaproape cu statele membre pentru a se asigura că măsurile naționale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util, în mod coordonat și eficace, dar și că sunt protejate, totodată, condițiile de concurență echitabile pe piața unică.

Potrivit Comisiei, măsura anunțată de guvernul de la București va fi accesibilă pentru toate întreprinderile, indiferent de mărime, care își desfășoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri și persoane, care dețin o licență comunitară valabilă și care sunt afectate de criza actuală.

În cadrul schemei, beneficiarii vor avea dreptul să primească ajutoare sub formă de granturi directe ce vor avea o valoare limitată.

Comisia a constatat că schema de ajutoare a României îndeplinește condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special, ajutorul (i) nu va depăși 400.000 de euro per întreprindere și (ii) se va acorda până la 31 decembrie 2022.

La 23 martie 2022, Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar de criză privind ajutoarele de stat, menit să le permită statelor membre să profite de flexibilitatea oferită de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.