Gazprom, principalul furnizor de gaze pentru multe țări din Europa Centrală și de Est, trebuie să elimine barierele impuse în comerțul cu gaze naturale, potrivit unei decizii a autorității antitrust a Uniunii Europene.

Comisia Europeană a decis că Gazprom, cel mai mare furnizor global de gaze naturale, trebuie să permită fluxul liber al gazelor pe piețele din Europa Centrală și de Est, la prețuri competitive și fără interdicții ce contravin regulilor europene.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis de Executivul UE, Comisia impune Gazprom o serie de obligații care răspund preocupărilor Comisiei în ceea ce privește concurența și permit fluxul liber al gazelor naturale la prețuri competitive pe piețele gazelor naturale din Europa Centrală și de Est, în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor europene.

În aprilie 2015, Comisia a trimis Gazprom - principala sursă de gaze naturale pentru mai multe țări din Europa Centrală și de Est - o comunicare privind obiecțiunile, care prezenta opinia preliminară a Comisiei potrivit căreia societatea a încălcat normele antitrust ale UE, urmărind o strategie globală de împărțire a piețelor gazelor naturale de-a lungul frontierelor naționale în opt state membre (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia).

Este posibil ca această strategie să îi fi permis Gazprom să perceapă prețuri mai mari în cinci dintre aceste state membre (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia), explică Executivul comunitar.

De aceea, Comisia impune Gazprom să elimine barierele contractuale din calea fluxului liber al gazelor naturale, respectiv restricțiile aplicate clienților de a revinde gazele naturale la nivel transfrontalier, și cere companiei să faciliteze conectarea rețelelor din Bulgaria și țările baltice cu cele din statele vecine. În plus, Comisia cere companiei ruse să asigure prețuri competitive și transparente tuturor statelor membre UE.

Executivul european a decis, de asemenea, că Gazprom nu va solicita Bulgariei să-i acorde despăgubiri ca urmare a rezilierii proiectului „South Stream”.

„Comisia a decis să confere acestor îndatoriri (așa-numitele „angajamente”) un caracter juridic obligatoriu pentru Gazprom (în temeiul articolului 9 din Regulamentul nr. 1/2003privind politica antitrust a UE)”, se arată în comunicatul citat.

Dacă Gazprom încalcă oricare dintre aceste obligații, Comisia poate aplica o amendă de până la 10% din cifra de afaceri de la nivel mondial, fără să fie necesar să dovedească existența unei încălcări a normelor antitrust ale UE. Anul trecut, Gazprom a avut o cifră de afaceri de aproape 91 miliarde de euro.

Gazprom este și unul dintre principalii furnizori de gaze ai României, dar asigură doar o cincime din consumul local. La nivel european însă, Gazprom asigură cam o treime din consumul de gaze.