Comisia Europeană susține că Irlanda a acordat ajutor de stat ilegal companiei americane. Guvernul irlandez și Apple au anunțat că vor contesta decizia

Executivul european a decis că Apple trebuie să plătească 13 miliarde de euro, plus dobânzi, după ce a descoperit, în urma unei investigații începute în iunie 2014, că Irlanda a favorizat producătorul iPhone.

Mai precis, profiturile din vânzările realizate de subsidiarele Apple Sales International și Apple Operations Europe, companii cu sediul în Irlanda, erau alocate „într-o modalitate care nu corespunde cu realitatea economică”, potrivit Comisiei Europene. Investigația a relevat că majoritatea profiturilor generate de Apple în Europa erau alocate unor „head offices”, fără angajați, care existau doar pe hârtie și care nu plăteau taxe nicăieri. Grație acestui tratament preferențial, Apple a plătit un impozit efectiv pe profit care a scăzut de la 1% pentru profiturile sale din Europa în 2003 până la 0,005% în 2014.

De aceea, Comisia a cerut Irlandei să recupereze de la Apple impozite neplătite pentru perioada 2003-2014, în valoare de până la 13 miliarde de euro, plus dobânzi.

Este de departe cea mai mare sumă pe care o companie trebuie să o plătească în urma controalelor UE asupra regimurilor fiscale preferențiale convenite între diverse state membre și mari corporații.

În ianuarie, Comisia a cerut Belgiei să recupereze 700 de milioane de euro de la peste 35 de companii, precum producătorul de bere Anheuser-Busch InBev și comania petrolieră BP, amintește Bloomberg. Anul trecut, Starbucks a fost obligată la plata unor taxe neplătite de 30 de milioane de euro către guvernul olandez, iar Comisia Europeană analizează acordurile fiscale încheiate de guvernul din Luxemburg cu Amazon și McDonald's.

Apple a anunțat deja că va face recurs la decizia Comisiei Europene. „Apple respectă legislația și plătește toate taxele pe care le datorează oriunde operează. Vom face recurs și suntem încrezători că decizia va fi inversată”, a informat grupul american într-un comunicat de presă.

 

„Argumentul Comisiei nu vizează cât de mari sunt taxele plătite de Apple ci modul în care Guvernul colectează banii. Va avea un efect profund și nefast asupra investițiilor și creării de locuri de muncă în Europa”.

Și guvernul irlandez a anunțat că se pregătește să facă recurs la decizia Comisiei Europene, în condițiile în care autoritățile de la Dublin sunt de părere că Irlanda nu a acordat un tratament preferențial Apple și nici nu a oferit ajutoare de stat.

Impozitele mici percepute companiilor au stat la baza avansului economic al Irlandei din ultimele decenii, și multe companii americane, precum Google sau Facebook, și-au stabilit aici sediile europene. Rata de impozitare de 12,5% din Irlanda este cea mai mică din estul Europei.