Comisia Europeană vede un deficit bugetar de 4,4% din produsul intern brut pentru anul viitor, după creșterile de salarii și pensii adoptate de guvernarea PSD-ALDE.

În cea mai recentă prognoză economică, publicată joi, Comisia Europeană spune că deficitul guvernamental ar urma să crească de la 3% în 2018 până la 3,6% în 2019 „ca urmare a majorărilor semnificative de salarii în sectorul public”.

În ultimii ani, guvernul PSD-ALDE a tăiat fondurile alocate pentru investiții pentru a se încadra în ținta de deficit, de 3% din PIB, la finalul anului. Comisia Europeană notează că investițiile publice ar urma să-și revină în acest an după minimele record din anii precedenți.

Însă deficitul bugetar s-a ridicat la 2,6% din PIB după primele nouă luni, iar noul guvern liberal ar putea fi nevoit să ia măsuri similare pentru a limita creșterea peste măsură a deficitului.

Deficitul guvernamental este prognozat să ajungă la 4,4% din PIB în 2020 și la 6,1% din PIB în 2021, ca urmare a majorărilor semnificative de pensii adoptate în vara lui 2019, consideră Comisia Europeană.

O asemenea evoluție ar duce la declanșarea procedurii de deficit excesiv împotriva României, dat fiind că regulile UE nu permit depășirea pragului de 3% din PIB pentru deficitul bugetului consolidat.

În ceea ce privește creșterea economică, Comisia Europeană este ceva mai optimistă. Ritmul de creștere al economiei românești va accelera ușor anul acesta, până la 4,1%, de la un avans de 4% în 2018, pentru a încetini ulterior la 3,6% în 2020 și 3,3% în 2021, se arată în previziunile economice de toamnă, publicate joi.

Comparativ cu previziunile economice de vară, publicate în luna iulie, Executivul comunitar a revizuit ușor în urcare estimările privind România, în condițiile în care atunci miza pe o creștere de 4% în 2019 și un avans de 3,3% în 2020, notează Agerpres.

„Consumul privat este așteptat să se reducă, dar va rămâne principalul motor de creștere de-a lungul intervalului de prognoză, pe măsură ce veniturile disponibile vor continua să fie susținute de o politică fiscală expansionistă și o creștere solidă a salariilor”, susține Executivul comunitar.

La nivel european, creșterea economică va continua și în 2020 și 2021, potrivit previziunilor Comisiei, dar riscurile sunt tot mai mari pe fondul tensiunilor din comerțul internațional și a contrextului geopolitic tot mai complicat.  La nivelul UE, este de așteptat ca PIB să crească cu 1,4 % în 2019, 2020 și 2021.

„Mediul extern a devenit însă mult mai puțin favorabil, iar incertitudinea atinge cote ridicate, ceea ce afectează îndeosebi industria prelucrătoare, care se confruntă și cu schimbări structurale. În consecință, se pare că economia europeană se îndreaptă către o perioadă prelungită de creștere mai modestă și inflație foarte redusă”, se anunță într-un comunicat al Comisiei Europene.