Comisia Europeană a anunțat pe 12 iulie că își suspendă propunerea de înființare a unei taxe aplicate marilor companii multinaționale, pentru a permite realizarea acordului de taxare OECD.

Taxa europeană, care ar fi urmat să-i afecteze mai ales pe marii jucători digitali americani, a fost amânată după cereri repetate venite dinspre Washington. 


Propunerea Comisiei în acest sens ar fi urmat să fie publicată pe 20 iulie, dar acum executivul UE spune că va reevalua situația în toamnă.


Amânarea a venit în contextul în care miniștrii de finanțe G20 s-au întâlnit în weekend la Veneția și au fost de acord asupra taxei agreate de 130 de state OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) cu o săptămână în urmă. De asemenea, secretara americană a Trezoreriei, Janet Yellen, s-a aflat la Bruxelles unde s-a întâlnit cu oficiali ai UE și ai Eurogroup.


Yellen a spus la Veneția că „depinde de Comisia Europeană și de membrele UE să decidă cum vor acționa. Dar țările acestea au căzut de acord să evite impunerea, pe viitor, și să desființeze taxe discriminatorii pentru companiile americane”.


Comisia a explicat că decizia de amânare are ca scop ducerea la bun sfârșit a acordului de taxare atins în cadrul OECD, chiar dacă în ultima perioadă spusese că taxa pe care o are în plan nu este în conflict cu cea propusă de OECD. Dar comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, a arătat că decizia de amânare a fost luată pentru a permite concentrarea pe ultima sută de metri a acordului global.


Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a spus că „cel mai important pas este că avem un acord global în privința unei taxe minime și avem și un acord legat de cum putem să taxăm mai bine companiile mari, foarte profitabile, inclusiv giganții digitali”.


Pachetul global are și câțiva opozanți, printre care Estonia, Ungaria și Irlanda.


Există și țări europene, de exemplu Franța și Austria, care au introdus unilateral taxe digitale, după ce membrele OECD nu a reușit să ajungă la un acord în 2020. SUA afirmă că aceste taxe țintesc cu predilecție companii americane. 


Ministrul de finanțe austriac Gernot Blümel a exclus pe 12 iulie suspendarea taxei introduse de țara sa în 2020. 


„Avem nevoie de un acord politic tangibil și trebuie să știm cu exactitate ce taxe vor apărea în viitor,” a spus el și a criticat faptul că marile platforme digitale plătesc mai puține taxe decât celelalte companii. „Din acest motiv am introdus taxa digitală”, a spus Blümel.


Background


În weekend, după ce miniștrii de finanțe G20 s-au pus de acord la Veneția, Comisia Europeană a salutat „acordul global fără precedent aprobat recent de miniștrii de finanțe și de guvernatorii băncilor centrale din cadrul G20, prin intermediul căruia cadrul internațional privind impozitul pe profit va deveni echitabil și stabil.”


Acordul va da startul unei reforme complete a sistemului internațional de impozitare a societăților care va cuprinde o realocare a drepturilor de impozitare, ceea ce va însemna că cele mai mari societăți din lume vor trebui să plătească impozite oriunde își desfășoară activitatea economică. Astfel, o cotă din profiturile excedentare ale celor mai mari și mai profitabile întreprinderi multinaționale ar fi redistribuită jurisdicțiilor piețelor unde sunt situați consumatorii sau utilizatorii.


Totodată, o rată globală de impozitare efectivă minimă de cel puțin 15% va contribui la limitarea planificării fiscale agresive și la eliminarea uniformizării la un nivel inferior a impozitului pe profit. Impozitarea ar urma să se aplice tuturor grupurilor multinaționale care realizează venituri financiare combinate de peste 750 de milioane EUR.


Comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni, a spus, la Veneția: „G20 a aprobat astăzi acordul global fără precedent privind reforma impozitului pe profit, la care au ajuns săptămâna trecută și care este acum susținut de 132 de jurisdicții. S-a făcut un pas înainte îndrăzneț pe care puțini l-ar fi crezut posibil cu doar câteva luni în urmă. Este o victorie pentru justiția fiscală, pentru justiția socială și pentru sistemul multilateral. Misiunea noastră însă nu s-a încheiat: trebuie să finalizăm acordul până în octombrie. Sunt încrezător că în acest răstimp vom putea ajunge și la un consens între toate statele membre ale Uniunii Europene pe această temă de importanță majoră.”


Ce urmează


Detaliile tehnice ale acordului vor fi negociate în lunile care urmează, cu scopul ca toți cei 139 de membri ai Cadrului incluziv să ajungă la un acord final în octombrie. 

De asemenea, parlamentele semnatarilor vor trebui să ratifice acordul.

De îndată ce va exista un acord la nivel mondial bazat pe consens, Comisia va trece la propunerea unor măsuri pentru implementarea acestor piloni în UE, conform agendei fiscale a UE și nevoilor pieței unice.