Anul trecut, România a înregistrat cel mai mare avans al produsului intern brut de după criza economică începută în 2008.

Comisia Europeană estimează că avansul economiei României va încetini la 4,5% în 2018 și la 4% în 2019, se arată în Prognoza intermediară de iarnă, publicată miercuri de executivul UE.

„PIB al României a accelerat în 2017 la un nivel estimat la 6,7%, un record post-criză. Principalul motor al creșterii a fost consumul privat, sprijinit de reducerile indirecte de taxe și de majorarea salariilor, ambele în sectoarele public și privat”, se arată în raportul Comisiei.

Oficialii de la Bruxelles au remarcat că, după ce s-au contractat în 2016, investițiile totale au început să crească din nou în 2017, dar într-un ritm lent, deoarece investițiile publice au scăzut semnificativ pentru al doilea an consecutiv.

„Boom-ul înregistrat în consumul privat a dus la o majorare a importurilor. În consecință, exportul net a acționat ca o frână asupra creșterii reale a PIB, în pofida creșterii relativ solide a exporturilor”, apreciază Comisia Europeană.

Analiștii Comisiei consideră că economia va crește mai încet în acest an deoarece creșterea consumului privat va fi mai temperată, pe fondul inflației mai mari, care va afecta veniturile populației, în timp ce nici salariile nu vor mai crește la fel de repede ca în trecut.

Cu toate acestea, consumul va rămâne principalul motor de creștere și în 2018 și 2019, dar investițiile se vor întări, ca urmare a implementării mai multor proiecte finanțate cu fonduri europene.

Pe ansamblul Uniunii Europene, creșterea economică a depășit estimările formulate anul trecut, continuându-se tranziția de la redresarea economică la expansiune, a mai spus Comisia. „Se estimează că economiile din UE și din zona euro au crescut cu 2,4% în 2017, cel mai rapid ritm de creștere din ultimul deceniu. De asemenea, se estimează că aceste rezultate solide se vor menține pentru întreaga UE și pentru zona euro în 2018 cu o rată de creștere de 2,3% și respectiv de 2,0% în 2019”.

„Economia Europei a intrat în 2018 cu o sănătate solidă. În zona euro se înregistrează o rată de creștere care n-a mai fost atinsă de dinainte de criza financiară. Nivelul șomajului și al deficitelor continuă să scadă, iar investițiile cresc în sfârșit într-un ritm simțitor”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

„Creșterea economică este, la rândul său, mai echilibrată decât era acum un deceniu și poate deveni mai durabilă, cu condiția să continuăm reformele structurale inteligente și politicile bugetare responsabile. Nu vom avea mereu această șansă de reformă care ni s-a oferit acum: acum este momentul să luăm deciziile ambițioase de care este nevoie pentru a consolida uniunea economică și monetară.”