Începând de vineri, Uniunea Europeană va taxa cu 25% importuri din SUA în valoare de 2,8 miliarde de euro.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va impune aceste măsuri că răspuns la tarifele introduse de administrația Trump pentru importurile de oțel și aluminiu.

Executivul european a adoptat, în mod formal, o lege prin care sunt introduse tarife vamale suplimentare de 25% pentru o listă de produse agricole, produse din oțel și aluminiu, dar și alte importuri de pe piața americană precum jeans, whiskey, bărci, iahturi sau motociclete.

Statele Unite au introdus tarife vamale suplimentare în valoare de 25% pentru importurile de oțel și de 10% pentru importurile de aluminiu. După ce inițial a beneficiat de o scutire temporară, Uniunea Europeană a văzut cum aceste tarife vamale se aplică și pentru oțelul și aluminiul său, începând de la 1 iunie 2018, amintește Agerpres.

„Decizia unilaterală și nejustificată a SUA de a introduce tarife vamale nu ne lasă altă alegere. Răspunsul nostru este unul măsurat, proporțional și în linie cu prevederile OMC. Dacă SUA elimină tarifele sale, măsurile noastre vor fi și ele eliminate", a declarat comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström.

Comisia Europeană subliniază că măsurile sale au fost luate pe baza valorii exporturilor UE de oțel și aluminiu afectate de măsurile americane. Aceste exporturi au o valoare de 6,4 miliarde euro. Comisia Europeană a decis să vizeze imediat importuri americane în valoare de 2,8 miliarde euro urmând ca ulterior să fie adoptate măsuri și pentru restul de 3,6 miliarde euro.