În următorii 10 ani vor fi lansați 20.000 de sateliți. Comisia a prezentat un plan de comunicații prin satelit, în valoare de 6 miliarde de euro, care răspunde nevoii de reducere a dependenței UE de companiile străine.

În următorii 10 ani se estimează că vor fi lansați 20.000 de sateliți, care se vor alătura celor 5.000 existenți. O inițiativă UE, prezentată pe 15 februarie, își propune să protejeze serviciile-cheie de comunicații și datele de supraveghere împotriva oricăror interferențe externe, pe măsură ce se intensifică îngrijorările cu privire la progresele militare ruse și chineze în spațiul cosmic și la creșterea numărului lansărilor de sateliți.

Acest stimul pentru conectivitate sigură vine ca răspuns la cererea tot mai mare de comunicații prin satelit. Scopul este de a dezvolta un sistem de conectivitate spațială multi-orbitală care va extinde disponibilitatea acestor servicii.

„Spațiul joacă un rol tot mai mare în viața noastră de zi cu zi, în creșterea economică, în securitatea și în greutatea noastră geopolitică”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Breton a declarat postului de televiziune francez BFM că UE are nevoie și de un sistem suveran cu criptare pe care guvernele și companiile să-l poată utiliza. „Este indispensabil ca Europa să aibă propria sa constelație și să nu depindă de americani și chinezi”, a spus el.

Propunerea UE urmărește să construiască și să opereze un sistem de conectivitate de ultimă generație bazat pe sateliți, să ajute la contracararea amenințărilor cibernetice și electromagnetice și să îmbunătățească rezistența infrastructurilor de telecomunicații ale UE.

La nivel practic, sistemul ar putea avea o gamă largă de aplicații, de la supravegherea spațiului și utilizarea în operațiuni militare până la telemedicină, Internet of Things, controlul vehiculelor autonome, misiuni maritime de căutare și salvare. El va permite furnizarea de către sectorul privat a unor conexiuni avansate, fiabile și rapide pentru cetățeni și companii, inclusiv în „zonele moarte” de comunicații, asigurând coeziunea la nivelul statelor membre.

De asemenea, sistemul va oferi conectivitate în zonele geografice de interes strategic, de exemplu Africa și regiunea arctică, în cadrul strategiei „Global Gateway” a UE.

„Noua noastră infrastructură de conectivitate va oferi acces la internet de mare viteză, va servi ca o rezervă pentru infrastructura noastră actuală de internet, ne va crește rezistența și securitatea cibernetică și va oferi conectivitate întregii Europe și Africii”, a adăugat Breton.

Costurile de 6 miliarde de euro vor fi finanțate printr-o contribuție de 2,4 miliarde din bugetul actual al UE,  dar și de către statele membre, Agenția Spațială Europeană (ESA) și prin investiții private.