Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții anunță o linie de finanțare de 150 de milioane de euro pentru investiții conexe Inteligenței Artificiale.

La una dintre cele mai mari conferințe din lume dedicate tehnologiei, Web Summit, desfășurată la Lisabona între 2 și 4 decembrie, Banca Europeană de Investiții (BEI), împreună cu Fondul European de Investiții (FEI), au lansat un nou instrument de finanțare, în valoare de 150 de milioane de euro, prin care vor oferi co-finanțare companiilor europene din domeniul Inteligenței Artificiale (AI).

Inițiativa face parte din sprijinul pe care UE s-a angajat să îl ofere domeniului AI, prin Strategia Digitală Europeană, și are în vedere în special companii aflate la început sau în faza de creștere. Investițiile pentru care se va oferi co-finanțare sunt dintre cele complementare pentru AI, precum Blockchain, Internet of Things și robotică. Schema vine în completarea celor deja existente, prin care BEI și FEI oferă 100 de milioane de euro pentru AI și Blockchain sau prin care EIB finanțează direct companiile AI

Thierry Breton, comisarul pentru Piața Internă, a spus:

 

„Europa are toate premisele ca să devină un hub pentru tehnologiile de ultimă oră din domeniul Inteligenței Artificiale. Avem talentul necesar și o bogată colecție de date industriale - și amândouă ne vor oferi un avantaj competitiv important în AI, dacă le folosim înțelept. Înființăm un cadru prin care să ne putem folosi punctele forte și să construim încredere - inclusiv prin reguli clare și predictibile. Schema de co-finanțare lansată azi va susține în continuare companiile, astfel încât ele să se dezvolte în UE, prin crearea și lansarea de tehnologii AI în care putem avea încredere.”

În cadrul acestei inițiative de colaborare cu investitorii privați, BEI estimează că va susține 20-30 de companii mici și mijlocii.