UE se așteaptă ca Regatul Unit să-și onoreze, chiar și în cazul unui Brexit fără acord, angajamentele financiare asumate în timpul apartenenței sale la comunitatea europeană, în pofida declarațiilor premierului Boris Johnson.

Premierul britanic Boris Johnson a spus că, dacă Regatul Unit iese din UE fără un acord, Londra nu va mai plăti cele 39 de miliarde de lire sterline către bugetul comunitar, așa cum convenise fostul premier Theresa May.

„Toate angajamentele care au fost asumate de cele 28 de state membre trebuie să fie onorate. Acest lucru este valabil de asemenea și în special în cazul unui scenariu fără acord, când este de așteptat ca Regatul Unit să continue să-și onoreze angajamentele făcute în timpul apartenenței la Uniunea Europeană”, a declarat purtătoarea de cuvânt Mina Andreeva.

„Achitarea datoriilor este crucială pentru începerea unei noi relații de pe o poziție corectă, bazată pe încredere mutuală”, a continuat reprezentanta Comisiei, adăugând că această chestiune nu a fost evocată oficial de Londra până acum, transmite Agerpres.

Boris Johnson a promis să scoată Regatul Unit din UE la 31 octombrie chiar dacă Londra și Bruxellesul nu încheie un nou acord de retragere. Acordul convenit de UE și fostul premier Theresa May a fost respins de trei ori de parlamentul britanic.

Principalul punct de divergență este așa-numita „plasă de siguranță”, clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda - țară membră a Uniunii Europene - și provincia britanică Irlanda de Nord. 

Johnson cere înlăturarea acestei clauze din acord și înlocuirea cu alte aranjamente, dar UE susține că premierul britanic nu a oferit suficiente detalii despre aceste alternative și că este nevoie de un soluție operațională care să poată fi introdusă în tratatul dintre cele două părți.