Ministrul finanțelor: UE pregătește noi măsuri pentru companiile afectate de conflictul din Ucraina

Comisia Europeană lucrează la un nou set de măsuri care să vină direct către companiile afectate de conflictul din Ucraina și pentru finanțarea cheltuielilor cu refugiații, a anunțat miercuri ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
„La acest moment, Comisia lucrează la un set de măsuri, un nou set de măsuri, un cadru temporar pentru ajutoare de stat și ajutoare de minimis pentru statele membre care să vină în supliment față de cadrul actual care se încheie la 30 iunie 2022, să vină foarte direct către companiile afectate de situația generată de acest conflict de la granița țării noastre și, nu în ultimul rând, finanțarea cheltuielilor cu refugiații, dar și a logisticii aferente, astfel încât statele membre să poată susține financiar aceste costuri”, a spus Câciu în briefingul de la finalul ședinței de guvern.
Premierul Nicolae Ciucă a spus recent că România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri. „Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente, de contracarare a creșterii prețurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de finanțe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al țărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins și chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi”, a spus premierul luni.
Ministrul finanțelor a reiterat că, la reuniunea ECOFIN (Consiliul Afaceri Economice și Financiare), ce a avut loc marți la Bruxelles, România a cerut, și există un acord între state, ca să existe o flexibilizare pe fondurile europene avute la dispoziție de către statele membre din exercițiul 2014-2020, astfel încât acestea să poată fi folosite și pentru combaterea efectelor negative generate de conflictul din Ucraina.
„De asemenea, ca o serie de mecanisme care pot fi direcționate, îndreptate, mecanisme care au fost folosite în timpul pandemiei, să fie direcționate prin noi instrumente stabilite la nivel european către economiile statelor membre pentru sprijinul economiei și al cetățenilor. Evident, au fost discuții despre măsuri noi pe ceea ce înseamnă zona de investiții verzi în energiei și, nu în ultimul rând, investiții în domeniul de securitate”, a precizat Câciu.
Comentarii