Comisia propune Parlamentului European și Consiliului semnarea unei declarații cu privire la drepturile și principiile pe care le va urma transformarea digitală a UE.

Scopul viitoarei declarații privind drepturile și principiile digitale va fi de a le oferi cetățenilor o imagine clară cu privire la genul de transformare digitală pe care îl promovează și susține Europa. 


Drepturi și principii în era digitală


Proiectul de declarație vizează drepturi și principii esențiale pentru transformarea digitală, cum ar fi punerea accentului pe indivizi și pe drepturile lor, sprijinirea solidarității și a incluziunii, asigurarea libertății de alegere online, încurajarea participării la spațiul public digital, îmbunătățirea siguranței, a securității și a capacității de acțiune a persoanelor și promovarea unui viitor digital durabil.


Aceste drepturi și principii ar trebui să îi însoțească pe cetățenii UE în viața lor de zi cu zi: conectivitate digitală de mare viteză și la prețuri abordabile pretutindeni și pentru toți, săli de clasă bine dotate și cadre didactice cu competențe digitale, acces neîntrerupt la serviciile publice, un mediu digital sigur pentru copii, deconectarea după programul de lucru, obținerea de informații ușor de înțeles cu privire la impactul produselor noastre digitale asupra mediului, controlarea modului în care sunt utilizate datele lor cu caracter personal și cu cine sunt partajate.


Odată ce va fi aprobată în comun, declarația va defini și abordarea în materie de transformare digitală pe care o va promova UE în întreaga lume.


Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Ne dorim tehnologii sigure, care să fie în slujba oamenilor și care să funcționeze respectându-ne drepturile și valorile.”


Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Dorim ca europenii să știe că prin simplul fapt că locuiesc, studiază, lucrează sau desfășoară activități economice în Europa, se pot bizui pe o conectivitate de vârf, pe un acces neîntrerupt la serviciile publice și la un spațiu digital sigur și echitabil. Declarația privind drepturile și principiile digitale stabilește, de asemenea, o dată pentru totdeauna, că faptele considerate ilegale offline ar trebui să fie ilegale și online. Intenționăm, totodată, să promovăm aceste principii ca pe un standard demn de urmat de către întreaga lume.”


Context


Propunerea Comisiei e însoțită de câteva date statistice, menite să indice „temperatura” digitală a Europei:

- 4 din 10 europeni nu știu că drepturile lor, precum libertatea de exprimare, viața privată sau nediscriminarea, trebuie să fie respectate și în mediul online.

- 2 din 3 europeni au utilizat soluții de e-guvernare în 2019.

- 72% dintre utilizatori doresc să știe cum li se prelucrează datele de către platformele social media.

- în 2019, jumătate dintre utilizatorii de internet din UE au raportat că și-au limitat activitățile online din cauza preocupărilor legate de securitate.


La 9 martie 2021, Comisia și-a prezentat viziunea în ceea ce privește transformarea digitală a Europei până în 2030 în comunicarea intitulată „Busola pentru dimensiunea digitală: modelul european pentru deceniul digital”. În septembrie 2021, Comisia a introdus un cadru de guvernanță solid în vederea atingerii obiectivelor digitale sub forma documentului intitulat „Calea către deceniul digital”. 


Ce urmează


Parlamentul European și Consiliul sunt invitate să discute pe marginea proiectului de declarație și să o aprobe la cel mai înalt nivel până în vara aceasta.


Sondajele Eurobarometru anuale vor colecta date calitative, pe baza percepției cetățenilor cu privire la modul în care sunt puse în aplicare în UE principiile digitale consacrate în declarație.


Linkuri: 

- Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind formularea unei declarații europene privind drepturile și principiile digitale

- Fișa informativă privind drepturile și principiile digitale pentru toți cetățenii UE