Comisia Europeană este preocupată de efectele negative ale subvențiilor acordate de state terțe companiilor care activează și pe piața unică.

Comisia Europeană a adoptat o carte albă referitoare la efectele de denaturare a concurenței cauzate de subvențiile străine pe piața unică și așteaptă acum propuneri și comentarii de la părțile interesate, în vederea pregătirii unor propuneri legislative.

„Economia Europei este deschisă și strâns interconectată cu restul lumii. Pentru ca acest lucru să rămână un avantaj, trebuie să fim vigilenți. De aceea, avem nevoie de instrumentele adecvate pentru a ne asigura că subvențiile străine nu ne denaturează piața, așa cum procedăm și cu subvențiile naționale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei, responsabilă de politica în domeniul concurenței.

Subvențiile acordate de statele membre au făcut întotdeauna obiectul normelor UE privind ajutoarele de stat, astfel încât să se evite denaturările.

Dar, potrivit Comisiei Europene, subvențiile acordate de guvernele țărilor din afara UE întreprinderilor din UE par să aibă un impact negativ din ce în ce mai puternic asupra pieței unice, fără să intre însă sub incidența controlului ajutoarelor de stat exercitat la nivelul UE.

„Există un număr tot mai mare de cazuri în care subvențiile străine par să fi facilitat achiziționarea unor întreprinderi din UE, să fi denaturat deciziile de investiții, activitățile desfășurate pe piață sau politicile de stabilire a prețurilor ale beneficiarilor lor sau să fi denaturat procesul de ofertare în cadrul achizițiilor publice, în detrimentul întreprinderilor care nu primesc subvenții”, se arată într-o comunicare a Executivului UE.

Normele existente în materie de apărare comercială se referă numai la exporturile de bunuri din țări terțe, fără să abordeze toate denaturările cauzate de subvențiile străine acordate de țări din afara UE. Atunci când subvențiile străine iau forma fluxurilor financiare care facilitează achiziționarea unor întreprinderi din UE, când sprijină direct funcționarea unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în UE sau când facilitează ofertarea în cadrul unei proceduri de achiziții publice, par să existe lacune în materie de reglementare, consideră Comisia Europeană.

„UE se numără printre cele mai deschise economii din lume, atrăgând niveluri ridicate de investiții din partea partenerilor noștri comerciali. Cu toate acestea, deschiderea noastră este pusă la încercare tot mai des de o serie de practici comerciale străine, printre care și subvenții care denaturează condițiile de concurență echitabile pentru întreprinderile din UE”, a spus Phil Hogan, comisarul pentru comerț.

Și Parlamentul European organizează o dezbatere pe tema protejării economiilor europene, afectate de criza COVID-19. Eurodeputații vor dezbate modalități de protejare a industriilor strategice față de achizițiile străine.

De altfel, nu este prima dată când la nivel european se discută de blocarea tentativelor de preluare a companiilor din UE de către firme cu acționariat străin, în special din China. Dar discuțiile s-au intensificat în contextul crizei economice provocate de pandemia de COVID-19.

„Nu vom permite Chinei să cumpere companii europene la reducere. În timp ce noi suntem ocupați să achiziționăm ventilatoare, măști de protecție și alte echipamente pentru medici, pacienți și populație, China și alte state din afara UE sunt preocupate să cumpere la prețuri mici în situație de criză companii europene din domenii strategice”, spunea, în urmă cu o lună, eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicelider al grupului Partidului Popular European din Parlamentul UE. 

Încă din martie, Comisia Europeană atrăgea atenția că pandemia a crescut nevoia de a analiza oferte venite din afara UE pentru a nu fi afectate sectoare cheie precum sănătate și securitate.

Cartea albă prezentată de Comisie propune soluții și solicită instituirea de noi instrumente care să abordeze aceste lacune în materie de reglementare și stabilește o abordare generală a subvențiilor străine în contextul finanțării din partea UE.

În funcție de contribuțiile primite până pe 23 septembrie, Comisia va prezenta propuneri legislative adecvate care să abordeze efectele de denaturare ale subvențiilor străine asupra pieței unice.