Comisia Europeană a anunțat, joi, că va extinde până în 2016 măsurile de sprijin pentru sectoarele laptelui, legumelor și fructelor, afectate de embargoul impus de către Rusia produselor alimentare importate din Europa.

Potrivit unui comunicat, Comisia Europeană (CE) elaborează în prezent ultimele detalii în vederea adoptării oficiale a acestei decizii în următoarele săptămâni.

Astfel, pentru sectorul laptelui măsurile de sprijin vor fi prelungite până la 29 februarie 2016, iar pentru producătorii de legume și fructe, până la 30 iunie 2016. Dacă nu s-ar fi luat această decizie, măsurile actuale de sprijin pentru producătorii de lapte s-ar fi încheiat pe 30 septembrie, în timp ce ajutorul pentru producătorii de legume și fructe s-a încheiat deja pe 30 iunie.

”Acțiunile semnificative luate până acum de către Uniunea Europeană au demonstrat solidaritatea UE cu fermierii afectați de embargoul rusesc. Aceste acțiuni au jucat un rol important în atenuarea efectelor embargoului. La un an de la luarea măsurilor și după prelungirea embargoului trebuie să oferim o plasă de siguranță fermierilor care continuă să se confrunte cu dificultăți”, a declarat comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan.

Printre măsurile de sprijin din sectorul laptelui se numără achiziționarea de către autorități, la un preț fix, a unei cantități 109.000 tone de lapte praf degresat și 50.000 de tone de unt.

În ceea ce privește fructele și legumele, autoritățile vor retrage cantități importante de pe piață și le vor distribui organizațiilor caritabile. Până la 30 iunie, circa 770.000 de tone de fructe și legume au fost retrase de pe piață, măsură ce a costat UE 155 de milioane de euro.

Începând de la 1 august 2014, Rusia a interzis importurile mai multor produse alimentare din UE, în replică la sancțiunile occidentale după criza din Ucraina. Decizia Moscovei a determinat Uniunea Europeană să ofere sprijin producătorilor fermieri afectați de embargoul rusesc. 

După ce UE a hotărât, pe 22 iunie, să prelungească sancțiunile economice împotriva Rusiei, președintele Vladimir Putin a anunțat, pe 24 iunie, că Moscova va prelungi embargoul asupra produselor alimentare europene până în august 2016.

Rusia este a doua destinație pentru exporturile alimentare din UE, după Statele Unite. Conform datelor CE, exportul de produse alimentare în Rusia s-a ridicat în 2013 la 11,8 miliarde de euro, reprezentând 10% din exportul total al UE din acest sector.