Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan în valoare de 300 miliarde de euro pentru eliminarea importurilor de energie din Rusia până în 2027, recunoscând totuși că este nevoie pe termen scurt în noi investiții în combustibili fosili.

Invazia Rusiei în Ucraina a adus în atenție dependența crescută a Europei de importurile de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia, care își finanțează cheltuielile de război și cu ajutorul celor 100 de miliarde de euro virate anual de statele membre UE pentru produsele energetice importate.

În contextul une piețe energetice agitate, mai ales după declanșarea invaziei în Ucraina, UE și-a anunțat intenția de a elimina dependența de importuri de energie din Rusia. În același timp, UE vrea să-și accelereze tranziția la o economie mai verde, reducând astfel și nevoia de combustibili fosili.

Combinat cu legislația deja anunțată în domeniul protecției mediului și a emisiilor de noxe, noul plan, denumit REPowerEU, va ajuta Europa să economisească 100 de miliarde de euro în fiecare an pe importurile de gaze, petrol și cărbune, susține executivul UE.

„Războiul lui Putin, după cum vedem cu toții, perturbă puternic piața mondială a energiei”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că acest conflict a demonstrat dependența Europei de combustibilii fosili importați și, mai ales, vulnerabilitățile cauzate de această situație.

„Acum trebuie să reducem cât mai curând posibil dependența noastră de combustibilii fosili din Rusia. Sunt profund convinsă că o putem face”, a continuat ea.

REPowerEU are trei elemente majore: economii de energie, diversificarea furnizorilor de energie și stimularea surselor regenerabile.

Printre altele, planul include noi propuneri precum cea de a ridica obiectivul UE de energie regenerabilă la 45% până în 2030, față de ținta de 40% prezentată anul trecut, și de a crește obiectivul de eficiență energetică de la nivelul de 9% propus în iulie 2021 la 13%.

De asemenea, Comisia propune ca panourile solare să fie obligatorii pentru noile clădiri publice din 2025 și pentru noile construcții rezidențiale din 2029.

„Este mai urgent ca niciodată ca Europa să devină stăpână pe propriul destin, să-și sporească reziliența și suveranitatea și să continue să conducă lumea în confruntarea cu criza climatică”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru climă, Frans Timmermans.

Conform planului, consumul de gaz din Rusia va fi redus cu două treimi până la sfârșitul anului 2022. Va urma o reducere mai graduală și liniară a dependenței, datorită timpului necesar pentru a construi noi capacități de energie regenerabilă, a declarat un înalt oficial al Comisiei Europene.

Implementarea rapidă și masivă a energiei regenerabile, în special a energiei solare, se află în centrul planului REPowerEU, conform propunerii Comisiei Europene.

Pentru a accelera implementarea, executivul UE dorește să simplifice procedurile de autorizare, noile proiecte eoliene și solare fiind declarate o chestiune de „interes public superior”, cu zone „de acces” introduse la nivel național în zonele cu risc scăzut de mediu.

Dar vor exista și costuri asociate cu acest lucru, adaugă executivul UE, spunând că planul REPowerEU ar presupune o investiție suplimentară de 210 miliarde de euro din bugetul UE și veniturile realizate din piața de carbon până în 2027. Până la sfârșitul deceniului, factura va crește la 300 de miliarde de euro în total.

Mai mult, decuplarea rapidă de energia rusă ar putea „duce la o perioadă de prețuri mai mari și mai volatile la energie, din cauza costului în creștere al combustibililor fosili”, avertizează Comisia Europeană.

Pentru a aborda acest lucru, Executivul comunitar insistă asupra măsurilor care ar proteja gospodăriile cele mai vulnerabile, inclusiv posibilitatea ca țările UE să limiteze prețurile la gaze, sau să impoziteze profiturile extraordinare realizate de companiile de energie pe fondul prețurilor ridicate.

UE va trebui, de asemenea, să își diversifice aprovizionarea cu petrol și gaze, implementând noi acorduri pe termen scurt, cum ar fi cele vizând importuri de gaz lichefiat (GNL) din SUA, Canada și alte surse, și crearea unei platforme comune de cumpărare pentru țările care doresc să participe.

Planul include, de asemenea, finanțarea cu aproximativ 10 miliarde de euro pentru legături lipsă pentru gaz și GNL și până la 2 miliarde de euro pentru infrastructura petrolieră în vederea opririi transportului de petrol rusesc, a spus von der Leyen.

Dar importanța combustibililor fosili în plan a fost criticată de ONG-urile de mediu. Potrivit Greenpeace, planul va continua să finanțeze conflictele, încălcările drepturilor omului și distrugerea mediului, în timp ce oamenii din Europa vor avea facturi mari la energie.

„Aceste planuri vor alinia și mai mult buzunarele unor giganți energetici precum Saudi Aramco și Shell, care obțin profituri record în urma războiului, în timp ce oamenii din Europa se luptă să plătească facturile”, a declarat Silvia Pastorelli, militantă a Greenpeace UE pentru climă și energie, potrivit EURACTIV.com.

„Concentrarea Comisiei pe schimbarea unei surse de combustibil murdar cu alta continuă să finanțeze distrugerea mediului și încălcările drepturilor omului și va duce la utilizarea gazelor fosile timp de decenii”, a continuat ea.

Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă a aplaudat planul împreună cu directorul general Francesco La Camera, numindu-l o „mișcare îndrăzneață de a stimula tranziția energetică și de a atrage investiții pentru o schimbare mai rapidă spre energie verde”.