UE lucrează la o reformă structurală a pieței de energie electrică pentru a face față creșterii prețurilor la gaz și la energie și pentru a preveni un efect tragic asupra economiei din Europa, notează La Stampa.

Printre cancelariile europene apare în special o nouă convergență cu privire la posibilitatea introducerii unui plafon temporar („price cap”) pentru prețul gazelor importate și utilizate în producția de energie electrică și de a ajunge într-o manieră mai structurală la decuplarea prețului gazelor de cel al energiei pe piețele angro.

Comisia Europeană lucrează încă la clarificarea fezabilității, dar se vorbește de un studiu aflat în faze finale: în câteva zile ar trebui să sosească o propunere a executivului european în vederea reuniunii extraordinare a Consiliului a miniștrilor energiei, convocată la 9 septembrie la Bruxelles.

Despre convergența dintre cancelarii se poate vorbi și prin prisma convocării Consiliului Energetic al UE, „după un weekend plin de negocieri”, așa cum a explicat Josef Sikela, ministrul industriei al Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a semestrului UE.

„Nu îi vom permite lui Putin să aducă daune cetățenilor și afacerilor noastre, motiv pentru care trebuie să adaptăm piața energiei - a spus Sikela. Soluția europeană este cea mai bună pe care o avem”.

Ministrul ceh a mers și mai departe susținând o soluție dublă: un plafon temporar al prețurilor la gaze, care să-l scadă și pe cel al energiei, dar și decuplarea, concomitent cu o revizuire profundă a pieței de energie. Printre țările care s-au „convertit” la 'price cap' se numără Austria și Belgia. Berlinul cere să se acționeze rapid, insistând mai ales pentru o reformă a pieței energetice, dar ar fi deschis și în privința plafonării prețului. Și se vorbește din ce în ce mai mult de o scrisoare trimisă de ministrul german al economiei către Ministerele Mediului din țările UE, în care se face referire la aceste inițiative. Între timp, Germania și-a completat 85% din stoc.

Premierul francez Elisabeth Borne a vorbit despre iminența „raționalizării energiei electrice pentru întreprinderi”. Iar președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a adăugat: „Creșterea vertiginoasă a prețurilor energiei electrice expune limitele actualei structuri a pieței de energie electrică, care a fost dezvoltată în circumstanțe diferite, motiv pentru care lucrăm la o intervenție de urgență și la o reformă structurală a pieței de energie electrică”, a anunțat de la Forumul Bled, nu fără să lanseze un nou semnal de alarmă privind „potențiala întrerupere totală a gazelor rusești”.

Odată ce Comisia și-a formalizat propunerea, clarificând înainte de toate care sunt măsurile posibile și dacă există obstacole juridice în calea unor ipoteze, aceasta va fi analizată de guvernele UE, pentru un rezumat în ședința la nivel de ambasadori (Coreper) din 7 septembrie, în vederea Consiliului din 9 septembrie.

Sursa: RADOR