După patru ani și 18 runde de negocieri, Uniunea Europeană și Japonia au finalizat un acord mamut care acoperă circa 600 de milioane de locuitori și 20% din PIB-ul mondial.

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, și ministrul japonez al afacerilor externe, Taro Kono, au anunțat vineri încheierea cu succes a discuțiilor finale privind Acordul de parteneriat economic UE-Japonia.

Cele două părți au ajuns la un acord politic de principiu încă din luna iulie, dar negociatorii ambelor părți au pus la punct, în ultimele luni, ultimele detalii pentru finalizarea textului juridic. „Procesul este acum încheiat”, a anunțat azi Comisia Europeană.

Finalizarea acestor negocieri reprezintă o etapă importantă în procesul de realizare a celui mai mare acord comercial bilateral negociat vreodată de Uniunea Europeană.

„Acordul de parteneriat economic va crea oportunități uriașe de piață pentru ambele părți, va intensifica cooperarea dintre Europa și Japonia în diverse domenii, va reafirma angajamentul comun al celor două părți față de dezvoltarea durabilă și va include, pentru prima oară, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbările climatice”, apreciază executivul european.

Acordul va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care întreprinderile din UE care exportă în Japonia le plătesc anual, în cuantum de 1 miliard de euro, precum și o serie de obstacole de lungă durată în ceea ce privește reglementarea. Acordul va deschide, de asemenea, piața japoneză pentru exporturi agricole esențiale din UE și va determina creșterea oportunităților de export ale UE într-o serie întreagă de alte sectoare.

După finalizarea ultimelor detalii, Comisia va transmite acordul spre aprobare Parlamentului European și statelor membre ale UE, având ca scop intrarea sa în vigoare înainte de încheierea mandatului actual al Comisiei Europene (2019).

În paralel, continuă negocierile pe tema standardelor de protecție a investițiilor și cele referitoare la soluționarea diferendelor legate de protecția investițiilor. UE și Japonia continuă, de asemenea, să depună eforturi pentru încheierea rapidă a Acordului de parteneriat strategic, care va consolida și mai mult relația dintre UE și Japonia și va oferi o direcție strategică și coerență conlucrării noastre prezente și viitoare. Acordul de parteneriat strategic și Acordul de parteneriat economic sunt planificate spre semnare împreună în 2018, a mai spus Comisia.