Negociatorii europeni și cei britanici urmează să atace chestiuni precum viitorul acord comercial, perioada de tranziție, dar trebuie să decidă și viteza cu care toate acestea se vor întâmpla.

Comisia Europeană a considerat că s-au înregistrat suficiente progrese în prima etapă a negocierilor cu Regatul Unit privind Brexit. 

Șeful Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat rezultatul negocierilor intense din ultimele zile, dar a adăugat că Marea Britanie încă trebuie să clarifice cum își dorește să arate viitoarea relație cu UE. Mai mult, Tusk a deplâns faptul că prima parte a negocierilor a durat atât de mult, avertizând că faza a doua va fi și mai dificilă.

„Știm cu toții că despărțirile sunt dificile, dar o despărțire urmată de construcția unei noi relații este și mai grea”, a spus șeful Consiliului European, instituție ce grupează toți șefii de stat din UE. „Atât timp a fost dedicat părții celei mai ușoare, iar acum... avem, în realitate, mai puțin de un an” pentru discuții înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, în martie 2019.

Tusk a spus că a trimis deja liderilor UE o listă a obiectivelor de negociere pentru faza a doua. Convorbirile cu privire la perioada de tranziție ar trebui să înceapă imediat după ce Consiliul dă undă verde continuării negocierilor. Tusk a menționat faptul că britanicii au cerut o perioadă de tranziție de circa doi ani, în care să rămână parte a pieței unice. Șeful Consiliului a prezentat condițiile pe care Regatul Unit ar trebui să le respecte în această perioadă, de la întregul acquis comunitar și obligațiile bugetare la supravegherea juridică a UE, dar britanicii nu vor putea participa la procesul de decizie.

Desigur, liderii europeni sunt dornici să înceapă cât mai curând și discuțiile privind viitoarea relație dintre UE și Marea Britanie, după ce cea din urmă va ieși din piața unică și Uniunea vamală. „Propun să mandatăm negociatorul nostru să pornească discuții exploratorii cu prietenii noștri britanici despre această chestiune”, a spus Tusk. Liderul Consiliului a menționat că nu este vorba doar de un acord comercial între UE și UK, dar și de parteneriate în lupta împotriva terorismului și criminalității internaționale, precum și parteneriate privind politicile de apărare și securitate, politica externă, iar Consiliul European va adopta noi directive de negociere în aceste direcții anul viitor.

Vineri dimineață, șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și premierul britanic Theresa May au aprobat un raport comun convenit de către negociatorii Comisiei și ai Guvernului Regatului Unit, pe baza căruia Comisia Europeană a recomandat Consiliului să concluzioneze că s-au înregistrat progrese suficiente în prima etapă a negocierilor cu Regatul Unit desfășurate în temeiul articolului 50. Consiliul European va decide în 15 decembrie dacă progresele înregistrate sunt suficiente pentru a permite avansarea în cea de a doua etapă a negocierilor, dar poziția lui Tusk arată că sunt mari șanse ca liderii UE să susțină recomandarea Comisiei.