Marea Britanie și Uniunea Europeană arată un optimism prudent înaintea unor sesiuni maraton de negocieri în legătură cu relația post-Brexit, scrie Agerpres.

Negocierile debutează printr-o întâlnire fizică de cinci zile la Bruxelles, prima de după luna martie. De atunci, negocierile au continuat prin videoconferințe, din cauza pandemiei, dar nu s-au înregistrat mari progrese, iar liderii UE au discutat cu premierul Boris Johnson pentru a da un nou impuls discuțiilor pentru a evita un „no deal”.

Ca urmare, discuțiile vor fi intensificate în următoarea perioadă, urmând a se ține noi sesiune în fiecare săptămână, alternativ la Londra și la Bruxelles, până la finalul lunii iulie, transmite Agerpres.

Premierul britanic Boris Johnson vrea să se ajungă din iulie la un posibil compromis. „Cu cât vom ajunge mai repede la un acord, cu atât va fi mai bine. Nu există niciun motiv pentru care liniile mari ale unui acord politic să nu poată fi definitivate în cursul verii”, a insistat un oficial britanic.

Această perspectivă a fost totuși respinsă politicos de statele UE, concentrate pentru moment asupra planului lor de relansare post-coronavirus și care consideră luna octombrie ca fiind „momentul adevărului” în privința Brexit.

„Acela va fi momentul când trebuie să fim pregătiți să prezentăm un proiect de acord (...) dacă vrem ca el să fie ratificat până la sfârșitul anului”, a explicat negociatorul UE, Michel Barnier, în cadrul unei intervenții săptămâna trecută la European Policy Center (EPC).

Regatul Unit, care a părăsit UE la 31 ianuarie, continuă să aplice regulile europene până la 31 decembrie.

Dacă nu va fi niciun acord negociat până atunci, doar regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxele lor vamale ridicate și controalele vamale extinse, se vor aplica relațiilor comerciale între acești parteneri. Asta ar slăbi economii deja lovite puternic de pandemia de coronavirus.

Barnier, care așteaptă "un semnal" de la Londra în această săptămână, a promis că va fi "constructiv" și chiar că va da dovadă "de creativitate pentru a crea un teren de înțelegere".

"Vom merge la Bruxelles cu bună-credință pentru a ține cont de preocupările UE", i-a răspuns pe Twitter negociatorul Marii Britanii, David Frost.

"Trebuie să aibă loc o veritabilă negociere, iar unele poziții nerealiste ale UE vor să trebuie schimbate", a adăugat Frost, care a fost promovat duminică în postul de consilier pe securitate națională al lui Boris Johnson, dar care își va păstra rolul de negociator privind Brexit.

Discuțiile au început luni dimineață între cei doi negociatori și vor continua toată săptămâna prin ședințe scurte, în comisie restrânsă, pe cele mai sensibile subiecte.

La negocieri "vor participa câteva zeci de persoane, la un nivel mai politic decât până acum, pentru arbitraj și pentru a se defini astfel zone de aterizare", a subliniat o sursă apropiată de discuții.

Printre punctele de dezacord majore figurează chestiunea garanțiilor de concurență echitabilă cerute de UE în materie fiscală, socială și ecologică, pentru a se evita apariția unei economii nereglementate în vecinătatea sa.

De asemenea, negociatorii vor discuta în această săptămână despre locul Curții de Justiție a UE în viitorul acord, despre accesul la apele britanice pentru pescarii europeni, precum și despre forma acordului: ori un text de mare amploare, care să acopere toate domeniile relației, cum vrea UE, ori o simplă înțelegere comercială însoțită de mici acorduri sectoriale, cum cere Marea Britanie.