Comisia Europeană și-a îmbunătățit prognoza de creștere a economiei României în 2020 și 2021, dar avertizează că încrederea investitorilor ar putea fi afectată de continuarea unei politici fiscale expansioniste.

Conform prognozei de iarnă a Comisiei Europene, publicate joi, produsul intern brut (PIB) al României va crește cu 3,8% în 2020 și cu 3,5% în 2021. 

În prognoza de toamnă, dată publicității în noiembrie, Comisia Europeană estima o creștere economică de 3,6% pentru acest an, urmată de 3,3% în 2021.

Guvernul și-a bazat bugetul pentru 2020 pe o rată de creștere ceva mai optimistă, de peste 4%.

Executivul european consideră că evoluția economică va fi pozitiv influențată de stimulii fiscali - creșterile programate de pensii și salarii, scăderi de taxe și impozite, precum eliminarea supraaccizelor, dar și de o menținere a investițiilor la niveluri solide, pe fondul unei utilizări mai bune a fondurilor UE.

Totuși, deficitele macroeconomice riscă să se înrăutățească, din cauză că importurile vor continua să crească mai rapid decât exporturile, pe fondul consumului privat în continuă expansiune.

Comisia avertizează că o continuare a politicilor fiscale expansioniste ce agravează dezechilibrele bugetare existente ar putea afecta încrederea investitorilor, ducând astfel la costuri mai ridicate de finanțare a statului.

În schimb, o consolidare fiscală atât de necesară ar duce la reducerea dezachilibrelor acumulate, dar ar putea conduce și la o diminuare a creșterii economice în intervalul de prognoză, notează Comisia Europeană în raportul publicat joi.

La nivel european, economia va continua să crească constant, dar moderat. Pentru UE în ansamblu, Comisia estimează o ușoară încetinire a creșterii la 1,4 % în 2020 și 2021, în scădere față de 1,5 % în 2019.