Comisia Europeană a prezentat miercuri acțiuni de consolidare a rolului monedei euro pe scena internațională, pentru a înlocui dolarul în special în tranzacțiile cu produse energetice sau materii prime.

„Moneda euro este o monedă tânără, dar de succes, iar acum a sosit momentul să își dezvolte și mai mult rolul la nivel mondial. Moneda euro ar trebui să reflecte ponderea politică, economică și financiară a zonei euro și să sprijine o ordine politică și economică internațională echilibrată și bazată pe norme”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei pentru moneda euro și dialog social.

Executivul UE susține că promovarea rolului internațional al monedei euro face parte din angajamentul Europei în favoarea unei economii și a unor schimburi comerciale mondiale deschise, multilaterale și bazate pe norme. Această acțiune de promovare se desfășoară într-un moment în care tendințele mondiale recente, apariția unor noi puteri economice, împreună cu dezvoltarea noilor tehnologii sprijină o posibilă trecere la un sistem mai diversificat și multipolar, constituit din mai multe monede mondiale.

Pentru a stimula rolul monedei euro, Comisia Europeană propune finalizarea uniunii economice și monetare, a uniunii bancare și a uniunii piețelor de capital, amintind că doar șapte din cele 40 de propuneri-cheie ale Comisiei înaintate colegiuitorilor în aceste domenii au fost adoptate. De asemenea, Comisia vrea măsuri suplimentare de promovare a aprofundării sectorului financiar european, inclusiv consolidarea infrastructurilor pieței financiare europene; indici de referință bazați pe rata dobânzii solizi și un sistem de plată instantanee integrat în UE.

În plus, Comisia și-ar dori mai multe inițiative legate de sectorul financiar internațional, precum o cooperare permanentă între băncile centrale pentru a proteja stabilitatea financiară; creșterea ponderii titlurilor de creanță exprimate în euro emise de entitățile europene; stimularea diplomației economice în vederea promovării utilizării monedei euro și acordarea de asistență tehnică pentru îmbunătățirea accesului entităților străine la sistemul de plăți în euro, în special în contextul Planului european de investiții externe.

Utilizarea mai mare a euro în sectoare strategice

Executivul european a invitat statele UE „să promoveze utilizarea pe scară mai largă a monedei euro în sectoarele strategice”.

Oficialii de la Bruxelles evidențiază că, de multe ori, companiile europene folosesc dolarii în tranzacții încheiate chiar între ele, ceea ce le expune la riscuri valutare și politice. 

De aceea, Comisia a adoptat miercuri o recomandare de promovare a utilizării pe scară mai largă a monedei euro în cadrul acordurilor și al tranzacțiilor internaționale în domeniul energiei, respectiv achizițiile de petrol, produse rafinate și gaze. În ceea ce privește materiile prime (metale și minerale) și produsele agroalimentare, Comisia se va consulta cu părțile interesate pentru a identifica modalități de intensificare a schimburilor comerciale exprimate în euro.De asemenea, va fi lansată o consultare pentru a analiza posibilele acțiuni de promovare a utilizării monedei euro în rândul întreprinderilor producătoare din sectorul transporturilor.

Mai mult, Comisia îi invită pe liderii statelor membre să discute rolul internațional al monedei euro în cadrul Consiliului European și al reuniunii la nivel înalt a zonei euro, care vor avea loc în luna decembrie.

Potrivit șefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în doar douăzeci de ani de existență - și în pofida vocilor pesimiste care ne-au însoțit în tot acest timp - moneda euro a parcurs deja un drum lung, devenind a doua cea mai utilizată monedă din lume, în timp ce 60 de țări și-au legat monedele de moneda euro într-un fel sau altul.

În 2017, aproximativ 36% din valoarea tranzacțiilor internaționale au fost facturate sau decontate în euro, iar moneda unică reprezintă aproximativ 20% din rezervele internaționale ale băncilor centrale străine.