Un nou studiu elaborat de autoritățile slovace a descoperit diferențe semnificative între calitatea produselor similare vândute în Slovacia și Austria, scrie EurActiv.com. În acest timp, România cere voie altor țări să facă teste.

Concluziile acestui studiu au fost prezentate marți într-o dezbatere pe tema standardelor duble organizată la Parlamentul European.

În timp ce autoritățile din Slovacia, dar și din alte state est-europene, au derulat studii comparative privind calitatea produselor vândute în supermarketurile din țările lor, oficialii din România nu se grăbesc să lanseze o investigație. Luni, ministrul agriculturii Petre Daea a anunțat că a cerut voie guvernelor din cinci țări pentru a preleva probe de pe teritoriul acestor state pentru comparații, după ce în urmă cu o lună cerea mai multor autorități să propună soluții în această privință.

Studiul slovac a analizat 22 de produse alimentare, vândute sub același brand în Slovacia și Austria. Rezultatele arată diferențe semnificative în cazul a zece produse, diferențe mici în cazul a trei produse, și calități similare în cazul a doar nouă branduri. Principalele diferențe s-au regăsit la nivelul compoziției (conținut diferit de carne, materii prime cu conținut mai mic de grăsime etc), adaosuri de îndulcitori artificiali, înlocuirea aromelor naturale cu arome și coloranți artificiali, dar și schimbări la nivelul aspectului produsului și a calității ambalajului.

Cehii și slovacii investighează de mai mulți ani fenomenul standardelor duble în privința alimentelor comercializate sub același brand pe piețele din estul și vestul Europei.

Mai mult, președinția slovacă a UE a supus oficial această chestiune dezbaterii în cadrul organismelor comunitare, amintește EurActiv.com. Dezbaterea a ajuns în Consiliul European, iar reprezentanți ai Comisiei Europene au promis că vor veni cu o propunere în iunie.

Daciana Sârbu, europarlamentar din partea României (S&D), a spus că executivul european trebuie să investigheze acest fenomen pentru a descoperi dacă diferențele între est și vest chiar există. „Dacă este adevărat, trebuie luate măsuri adecvate la nivelul UE pentru a preveni (această practică). Este vorba de un principiu și despre dreptul consumatorilor de a fi tratați egal indiferent în ce zonă a UE se află”, a spus Daciana Sârbu, care este vicepreședinte al Comisiei Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

În dezbaterea organizată marți, eurodeputata croată Biljana Borzan a anunțat că și Croația derulează în prezent un studiu, ale cărui rezultate vor fi prezentate în iunie. În premieră în UE, studiul croat privind standardele duble nu analizează doar produse alimentare, ci și detergenți și produse cosmetice. „Peste 70% dintre cetățenii croați se simt cetățeni de mâna a doua (ai UE) deoarece cred că produse de calitate mai redusă sunt vândute în Croația”, a scris Borzan pe Twitter.

Daciana Sârbua spus că UE trebuie să devină mai unită și mai solidară și să lupte pentru reducerea decalajelor între statele membre, pentru condiții de trai cât mai bune pentru toți cetățenii, indiferent de istorie sau geografie.

„De aceea, problema calității diferite a alimentelor devine și un simbol, nu doar o problemă economică, socială și chiar etică. Știu că argumentul oficial folosit până acum de producători e legat de 'preferințe', 'tradiții', 'costuri' sau 'ingrediente' diferite de la țară la țară. Însă consumatorii și studiile comparative au constatat diferențe care nu se pot justifica prin niciunul dintre aceste argumente”, a spus eurodeputata.

În opinia Dacianei Sârbu, relatează Agerpres, instituțiile europene nu pot plasa responsabilitatea către consumatori și către marii producători, iar marii producători „nu se pot ascunde” în spatele unor argumente legate de piață, preferințe, obiceiuri, materii prime.

„Comisia Europeană va continua să fie foarte atentă în viitor la rezultatele altor studii făcute în același domeniu. Există studii care confirmă că există standarde duble, cel mai recent fiind cel făcut în Slovacia. (...) În Slovacia, Cehia, oamenii se simt jigniți pentru că UE nu își poate proteja consumatorii”, a declarat Pavel Poc, europarlamentar ceh care a semnat alături de Daciana Sârbu o interpelare adresată Consiului European pe această tematică încă de anul trecut.

„Uniunea Europeană trebuie să arate că poate să rezolve aceste probleme și avem nevoie de un proces mai îndelungat de legiferare în domeniul alimentelor”, a arătat eurodeputatul ceh, care consideră că banii sunt motivul care stă, cel mai probabil, la baza diferențelor de calitate, mai ales când vine vorba de zahăr și de îndulcitori. „Și aceste diferențe de gusturi sunt doar un pretext”, a completat Poc.

În cadrul dezbaterii, fostul ministru al agriculturii Achim Irimescu, care este acum șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, a spus că autoritățile europene nu pot penaliza producătorii, dar consumatorii trebuie informați.

„Comisia Europeană a spus că nu există nicio cale legală pentru a aplica o rețetă comună pentru companii, însă consumatorii trebuie informați în legătură cu compoziția produselor pe care le cumpără. Nu există niciun mod de a penaliza producătorii. (...) Legislația europeană trebuie respectată, companiile nu pot folosi diferite ingrediente și prețuri diferite, trebuie să se asigure că alimentele nu sunt dăunătoare pentru om”, a spus Achim Irimescu.

Daea cere acordul a cinci țări pentru prelevarea de probe în cazul calității diferite a alimentelor

Mai mult pe EurActiv »