Undă verde de la UE pentru România să garanteze credite la export de 7,2 milioane euro
Comisia Europeană a aprobat joi, în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat, reintroducerea schemei creditelor la export pe termen scurt a României, cu un buget de aproximativ 7,2 milioane de euro.
Conform schemei, statul român poate acoperi riscurile suportate de IMM-uri cu o cifră de afaceri mică realizată la export și riscurile unor tranzacții unice de export.
Inițial, schema a fost aprobată în august 2014, prelungită în februarie 2017, și urma să expire în decembrie 2021. În februarie 2022, România a notificat intenția de a reintroduce schema, care ar urma să se desfășoare până în 31 decembrie 2026.
Cifra de afaceri anuală maximă la export pentru ca IMM-urile să fie eligibile este stabilită la 2,5 milioane de euro (față de 2 milioane de euro în schema inițială).
Comisia a evaluat schema în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat, în special Comunicarea din 2021 privind creditul la export pe termen scurt. Executivul comunitar a constatat că măsura este necesară, deoarece lipsesc produsele de asigurare care să acopere riscul de neplată de către cumpărătorii străini pentru IMM-urile cu o cifra de afaceri mică realizată la export, precum și asiguratorii privați care să acopere tranzacțiile unice de export.
Comisia a concluzionat ca schema este proporțională, deoarece se asigură că România va acoperi doar tranzacțiile pentru care acoperirea privată nu este disponibilă pe piață și se asigură că asigurătorii privați nu sunt excluși, în cazul în care aceștia sunt dispuși să ofere acoperire pentru astfel de riscuri.
În decembrie, Comisia Europeană a adoptat o Comunicare revizuită privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt care stabilește norme pentru a asigura că sprijinul acordat de stat pentru creditele la export nu denaturează concurența între asigurătorii de credite la export privați și cei publici și pentru a crea condiții de concurență echitabile între exportatorii din diferitele state membre.
Creditele la export le permit cumpărătorilor străini de bunuri și servicii să amâne plata. Amânarea plății implică un risc de credit pentru vânzători, care se asigură la rândul lor față de acest risc (asigurarea creditelor la export). Comunicarea revizuită privind creditele la export pe termen scurt va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022, fără termen de expirare.
Comentarii