Turiștii ruși care vizitează Turcia întâmpină probleme din cauza sancțiunilor, unele bănci turcești refuzând plata cu cardurile rusești Mir, notează RBC.

Operatorii din turism recomandă rușilor care intenționează să plece în vacanță să aibă rezerve suficiente în numerar, mai ales după ce unele bănci turcești au început să nu mai accepte tranzacțiile cu carduri rusești Mir, iar magazinele, de asemenea, refuză plata cu astfel de carduri - transmite agenția ucraineană RBC, citând date furnizate de Asociația Operatorilor din Turism. 

Cele mai mari două bănci din Turcia nu mai permit deținătorilor de carduri Mir să retragă lire de la bancomate. Prin urmare, rușilor care vizitează Turcia, o destinație foarte populară printre cetățenii Rusiei, le este din ce în ce mai greu să găsească un bancomat din care să poată retrage numerar. 

Potrivit presei turce, două mari bănci din Turcia - İș Bankası și DenizBank - au oprit deja operațiunile cu carduri rusești Mir, motivul fiind sancțiunile impuse lui Vladimir Komlev, șeful sistemului de plăți Mir. 

În magazinele în care există terminale ale acestor bănci, nu se mai pot face plăți, astfel că turiștii ruși nu mai pot plăti pentru produse pe care ar dori să le achiționeze. Numărul acestor puncte de vânzare care nu acceptă plata cu cardul rusesc Mir crește rapid, afirmă RBC. 

Cinci bănci din Turcia acceptau tranzacțiile cu carduri Mir. În momentul de față, trei dintre bănci continuă să accepte astfel de plăți, Halkbank, Ziraat Bankası și VakıfBank, deși aceasta din urmă se confruntă periodic cu tot felul de erori la efectuarea plăților cu carduri Mir.

Turiștii din Rusia care continuă să plece în vacanță în Turcia primesc recomandări de la operatorii din turism să aibă la ei bani în numerar - euro și dolari. De asemenea, li se propune să-și achite vacanța înainte de plecare, mai ales la hoteluri cu regim all-inclusive din Antalya, iar din Istanbul, cel puțin cu micul dejun inclus.

RBC amintește că SUA și UE au crescut presiunea asupra Turciei, astfel încât Rusia să nu poată ocololi sancțiunile occidentale prin sectorul bancar turc. De asemenea, au fost anunțate sancțiuni împotriva băncilor care lucrează cu sistemul de plăți Mir. Acum, experții se tem că aviația turcă va fi următoarea țintă a sancțiunilor. În acest caz, companiilor aeriene li se va interzice să zboare în Federația Rusă, iar Turcia va trebui să respecte sancțiunile impuse transportatorilor ruși.

Sursa: RADOR