Ungaria ar putea înregistra în acest an o contracție a economiei mai gravă decât estimarea de 3% avansată luna trecută de guvern, iar actuala țintă de deficit bugetar de 3% din PIB „nu este sculptată în piatră”, potrivit ministrului de finanțe.

Într-o declarație pentru Reuters, ministrul Mihaly Varga a precizat că Executivul de la Budapesta își va revizui prognozele de creștere economică și deficit la finele lunii aprilie, în condițiile în care pandemia de coronavirus are un impact economic peste așteptări asupra Ungariei.

„Estimarea noastră referitoare la o recesiune de trei a fost făcută în a doua jumătate lunii martie și se baza pe presupunerea că vom începe să ieșim din pandemia în al doilea trimestru. În prezent, analizăm situația și cel mai probabil cifra va fi una mai slabă decât o contracție de 3%”, a spus Mihaly Varga.

Ministrul ungar al Finanțelor a făcut referire la datele colectate online de la peste 200.000 de case de marcat din sectorul de retail în ultima săptămână, care arată că volumul vânzărilor este cu 54% sub cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Aceste date sugerează că și veniturile din taxe vor fi semnificativ mai mici.

„Dacă economia va putea reveni la normal până la finele lunii mai sau până în iunie, atunci recesiunea va fi de 3%, dar putem vedea că această revenire va fi una mai lentă”, a apreciat Varga. Comparativ, anul trecut, economia ungară a înregistrat o creștere de 4,9%.

Varga a mai spus că Executivul vrea să mențină deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar a adăugat că „nu va fi sfârșitul lumii” dacă va fi mai mare.

Analiștii intervievați, recent, de Reuters se așteaptă, în medie, ca Ungaria să înregistreze în acest an un deficit de 4,5% din PIB. Întrebat dacă acest nivel ar fi unul acceptabil, Varga a răspuns: "Dacă pandemia frânează economia pentru o perioadă mai lungă de timp și economia nu va putea reporni, atunci cred că da".