Unsprezece țări UE s-au angajat marți să "coopereze mai strâns" de-a lungul întregului lanț de aprovizionare nucleară și să promoveze "proiecte industriale comune" în capacități noi de producție, precum și noi tehnologii cum ar fi reactoare mici.

Reprezentanții celor 11 state membre, printre care și România, au semnat marți, la Stockholm, o declarație cu scopul de "a reafirma împreună dorința privind întărirea cooperării europene în domeniul energiei nucleare".

"Energia nucleară este unul dintre multele instrumente în vederea atingerii obiectivelor noastre climatice, pentru a genera energie electrică de bază și pentru a asigura securitatea aprovizionării", se arată în declarația semnată în marja unei reuniuni a miniștrilor europeni ai energiei organizată de Suedia, țară ce asigură Președinția rotativă a Consiliului UE.

Ministra franceză pentru tranziție energetică Agnès-Pannier Runacher, inițiatoarea reuniunii, a declarat că obiectivul alianței este "să structureze cooperarea pe întreg lanțul valoric nuclear" și să ofere Europei "toate instrumentele pentru a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050".

Cele 11 state semnatare sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Finlanda, Franța, Ungaria, Olanda, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Comisara europeană pentru energie, Kadri Simson, a luat și ea parte la reuniune, a confirmat un oficial european. 

"Proiecte industriale comune"

Obiectivele cooperării sunt promovarea cercetării și inovării, precum și contribuția la stabilirea "unor reguli de siguranță uniforme în conformitate cu cele mai bune practici internaționale", se arată în declarația comună.

Alianța mai urmărește "consolidarea cooperării industriale în dezvoltarea capacității nucleare europene" și explorarea "unor proiecte industriale comune" pentru noi reactoare.

"A fost o discuție foarte bună care a făcut posibilă evidențierea problemelor comune", a declarat Pannier-Runacher după întâlnire.


"Aceste chestiuni se referă la inovație și noile reactoare SMR (reactoarele modulare mici), problema competențelor, autorizarea de noi instalații" și cooperarea privind instalațiile existente și subcontractarea nucleară, a spus ea.

Comisara Simson, care a luat parte la întâlnirea celor 11 miniștri ai energiei, a invitat țările participante să diversifice sursele pentru a nu depinde de combustibilul nuclear rusesc și să participe activ la parteneriate privind reactoarele modulare mici, au declarat surse UE pentru EURACTIV.com.

De asemenea, participanții "au exprimat necesitatea cooperării în vederea unui cadru de reglementare sau legal pentru energia nucleară", care să permită tehnologiei să joace pe deplin rolul său în decarbonizarea economiei europene, "fără a o opune în mod evident energiilor regenerabile”, a spus Pannier-Runacher.

Ideea este să se țină cont mai mult de nuclear în toate textele legislative discutate în instituțiile UE, a explicat cabinetul său.

Ministra poloneză a energiei, Anna Moskwa, nu crede că acesta e ultimul pas. "Nu excludem alte întâlniri dedicate chestiunii nucleare", a spus ea citată de Contexte.

Italia, care inițial a fost inclinată să se alăture alianței, nu a semnat declarația comună în cele din urmă, deși Pannier-Runacher a spus că grupul este deschis pentru noi membri.

Suedia, care a participat la întâlnire, și-a exprimat interesul să se alăture grupului, dar a ales să rămână neutră, deoarece deține în prezent Președinția rotativă a UE.

De altfel, Stockholm și Paris par hotărâte să coopereze în continuare în domeniul nuclear.

"În plan bilateral, dezvoltăm un parteneriat energetic privind energia nucleară cu Suedia”, a declarat cabinetul lui Agnès Pannier-Runacher, adăugând că "o scrisoare de intenție" este în curs de pregătire.

Informațiile privind o cooperare franco-suedeză în domeniul nuclear vin după vizita prim-ministrului Ulf Kristersson la Paris pe 3 ianuarie, când cele două părți au evidențiat o potențială colaborare, inclusiv în privința "energiei eoliane, energie hidroelectrică și energie nucleară fără fosili". 

Compania franceză de energie electrică EDF "este la dispoziția autorităților suedeze pentru a discuta o posibilă cooperare", a declarat ministra franceză a energiei.