Zilele următoare „vor fi decisive” pentru găsirea unui acord asupra relației post-Brexit între Marea Britanie și UE, a declarat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European.

Șefa Comisiei Europene spune că există progrese în cele mai multe privințe, dar două chestiuni rămân încă nerezolvate.

În legătură cu condițiile de concurență echitabilă, șefa executivului european a vorbit despre un compromis asupra unui "mecanism solid de non-regresiune" în privința normelor între europeni și britanici în domeniile ecologic, social și fiscal. Este "un mare pas înainte", a spus ea.

Persistă totuși dificultatea de a găsi o soluție pentru ca aceste norme să nu devieze în viitor, a explicat președinta Comisiei Europene, care a spus că subiectul guvernanței acordului pentru a permite rezolvarea eventualelor diferende este "în mare parte reglat".

Pe de altă parte, chestiunea pescuitului "rămâne foarte complicată", le-a spus Ursula von der Leyen europarlamentarilor.

„Uneori, am senzația că nu vom reuși să găsim o soluție”, a spus von der Leyen.

Ea a menționat totuși că, date fiind progresele în alte subiecte sensibile din negocieri, "există o cale spre un acord". "Foarte strânsă, dar există", a adăugat ea.

Cu doar două săptămâni înainte de divorțul definitiv dintre Marea Britanie și UE, cele două părți riscă să înlocuiască relațiile foarte strânse din interiorul Uniunii cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului, care presupun impunerea de taxe vamale și de cote de import sau export.

Marea Britanie, care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, va abandona definitiv piața unică și uniunea vamală la 31 decembrie.

Șocul unui 'no deal' va avea consecințe puternice pentru economii deja afectate de pandemie.