Liderii UE vor intensifica negocierile în următoarele săptămâni pentru a ajunge la un acord politic asupra viitorului buget al Uniunii și fondurilor alocate pentru instrumentul de sprijin al economiilor afectate de pandemia de COVID-19.

„Realizarea unui acord rapid și ambițios privind pachetul european de relansare este cea mai importantă prioritate a UE în săptămânile următoare”, a declarat joi Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Comisia a propus în urmă cu câteva săptămâni crearea Next Generation EU, un instrument special pentru finanțarea revenirii economice de după pandemia de coronavirus, care să suplimenteze bugetul UE pentru viitorul cadru financiar multianual 2021-2027.

Von der Leyen a arătat că, după anunțul Comisiei din 27 mai, au avut loc discuții intense atât cu Parlamentul European, cât și cu Consiliul. „Aceste schimburi constructive au arătat atât o hotărâre comună de a acționa în sprijinul redresării europene, cât și o bază comună pentru multe aspecte ale propunerii”, a evidențiat șefa Comisiei.

Ea spune că va fi totuși necesară o poziție puternică politic pentru a finaliza cu succes și rapid pachetul de măsuri, precum și o coordonare strânsă între instituțiile UE pentru ca acesta să fie adoptat în timp util.

În acest scop, Ursula von der Leyen i-a invitat pe David Sassoli, președintele Parlamentului European, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, țara care deține președinția rotativă a Consiliului de la 1 iulie, și pe Charles Michel, președintele Consiliului European, la o reuniune în 8 iulie, pentru a face bilanțul progresului realizat până în prezent și pentru a pregăti negocierile politice intense care urmează.

„Este responsabilitatea noastră comună de a finaliza fără întârziere acest pachet de relansare și de a arăta tuturor europenilor că Uniunea este gata să acționeze în beneficiul tuturor”, a conchis von der Leyen.